Wikileaks kent vele mirrors

6 december 2010

Wikileaks heeft zijn community gevraagd mirrorsites te openen om de site in de lucht te houden. Inmiddels zijn er 208 gedocumenteerde mirrors. De originele site staat op een piratenserver. ‘Wikileaks ligt op dit moment hevig onder vuur’, aldus de klokkenluiders op de site. ‘Om het onmogelijk te maken om Wikileaks ooit volledig van het internet te halen, hebben we jullie hulp nodig’. Op dit moment zijn er 748 sites, die een mirror van Wikileaks draaien. Op de officiële lijst worden 32 Nederlandse mirrors genoemd. De lijst van Wikileaks zelf is onvolledig. Waarschijnlijk bestaan er dan ook meer mirrors waar Wikileaks geen weet van heeft. In de oproep van de klokkenluiders worden mensen met Unix-servers die hostingruimte over hebben gevraagd om de site ook op hun eigen servers te hosten. ‘Dat zou op dit moment niet meer dan een paar GB in beslag moeten nemen’. Mirrorsites zijn websites die naast de originele draaien en bevatten precies dezelfde informatie als het origineel. Ze worden automatisch bijgewerkt als de originele site een update krijgt.

Die originele site bevindt zich op dit moment op Zweedse servers bij hoster PeRiQuito AB (PRQ). Deze hoster werd bekend door het hosten van torrentsite The Pirate Bay. Wikileaks wordt fysiek gehost op een colocatie in een datacenter van Bahnhof dat zich in een bunker in de Pionen White Mountains bevindt. Het wordt steeds moeilijker voor Wikileaks om het hoofd boven water te houden. In navolging van verschillende Amerikaanse bedrijven zoals hoster Amazon en DNS-provider EveryDNS heeft ook PayPal de banden met de klokkenluiders verbroken. Het is niet meer mogelijk om via PayPal geld te doneren aan Wikileaks. Dit omdat Wikileaks de de algemene voorwaarden van de betalingsverwerker schendt, zo stelt het bedrijf in een officiële verklaring. Visa en Mastercard hebben dit voorbeeld gevolgd. De Wikileaks-mirror bij Powned valt onder de verantwoording van die publieke omroep zelf, stelt het Commissariaat voor de Media. Zij gaan hem niet offline dwingen. Het CDA heeft er problemen mee dat een publieke omroep een kopie van Wikileaks host. ‘Het is eigenlijk niet aan mij als minister van media om in te grijpen in de publieke omroep’, zo liet Van Bijsterveldt in reactie daarop tegen PowNews (op 5.30) weten. ‘Het is echt een taak van het Commissariaat voor de Media’. Maar ook het Commissariaat voor de Media (CvdM) zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de mirror die Powned draait. ‘Het plaatsen van die mirrorsite zien wij als een redactionele keuze van Powned’, regaeert een woordvoerster van het CvdM. ‘Het is gewoon onderdeel van de publieke taak van die omroep. Powned is gewoon zelf verantwoordelijk daarvoor. Zo is het ook geregeld in de mediawet, het valt in die zin dus buiten ons toezichtskader’. Het commissariaat geeft aan zich verder niet te bemoeien met de inhoud van de omroepen. Dit is ook het geval als het gaat om het publiceren van staatsgeheimen van bevriende landen van Nederland. Mocht iemand daar problemen mee hebben dan is het niet aan het commissariaat om daar over te oordelen, aldus de woordvoerster. Ze verwijst die klachten door naar het Openbaar Ministerie (OM) en stelt dat er ook civielrechtelijke procedures opgestart kunnen worden. Een woordvoerder van het ministerie van OCenW kan niet direct uitsluitsel geven of daarmee de kous af is voor Powned. Hij denkt dat het helder is dat het ministerie er ook niet over gaat. ‘Maar dat moet ik nog even navragen’.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.