Datacenter kan datagroei nauwelijks aan

8 december 2010

De groei van de hoeveelheid gegevens die door bedrijven wordt opgeslagen is zeer problematisch voor de meeste datacenters. Uitbreiding van de capaciteit is voorgenomen, maar budgetuitbreiding niet. Die explosieve groei is de grootste uitdaging voor datacenters van grote bedrijven. Het staat in de top drie van infrastructuurproblemen bij bijna de helft van de bedrijven, die zijn ondervraagd door onderzoeksbureau Gartner. De resultaten van dat onderzoek zijn vervat in het rapport ‘User Survey Analysis: Key Trends Shaping the Future of Data Center Infrastructure Through 2011’. Het de baas worden van die bedrijfsdata dwingt de organisaties komend jaar tot maatregelen, die verder gaan dan alleen uitbreiding van de capaciteit. Dit blijkt uit dat Gartner-onderzoek dat tussen juni en augustus dit jaar is uitgevoerd onder grote bedrijven in Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, India en China. In 2011 worden grote delen van het IT-budget uitgegeven aan archiveringssystemen (die data relatief goedkoper opslaan) en aan middelen om data secuur te wissen. Laatstgenoemde techniek draagt de naam ‘data retirement‘, en omvat zowel automatische technieken voor het veilig uitwissen van data, als harde schijven die hun eigen data zelf kunnen versleutelen (self-encrypting). Zulke harddisks kunnen met een gerust hart aan de straat gezet worden, al is dat niet de weg die ik zou kiezen. ‘While all the top data center hardware infrastructure challenges impact cost to some degree, data growth is particularly associated with increased costs relative to hardware, software, associated maintenance, administration and services’, zo zegt April Adams , onderzoeksdirecteur bij Gartner. ‘Given that cost containment remains a key focus for most organizations, positioning technologies to show that they are tightly linked to cost containment, in addition to their other benefits, is a promising approach’.

‘Data archiving and retirement projects are the most popular response to this challenge, with 62 percent of the global respondents reporting that they will begin investing in such projects or continue their current investment in them through year-end 2011. Other high-ranking IT projects that will be employed to address the issue of data growth are data security from internal, external or hacker risk; storage consolidation; storage management tools; and data reduction techniques’, zo staat in het rapport. De maatregelen leveren ook geld op, stelt Gartner. De focus voor bedrijven en IT-afdelingen ligt nog altijd op kostenbeheersing en -beperking, dus krijgt het aanpakken van datagroei relatief meer aandacht. Analist Adams raadt IT-managers aan om bepaalde technieken duidelijk te verbinden met kostenbeperking, naast de andere voordelen die die technieken kunnen opleveren. Uit het onderzoek komen nog andere populaire manieren naar voren om datagroei in te dammen. Het gaat dan om consolidatie van verschillende, relatief onderbenutte storagesystemen, betere tools voor beheer van die storage, en technieken om de hoeveelheid opgeslagen data te verminderen. Het probleem van verspilde opslagruimte door gebruik van veel verschillende opslagsystemen is al jaren bekend. Net zoals de oplossing ervoor: consolidatie. Een andere populaire maatregel is gebruik van data-verminderende technieken. Die kunnen uiteenlopen van compressie op de te bewaren data, tot deduplicatie van data-doublures. Laatstgenoemde techniek kan er voor zorgen dat rondgemailde, ongewijzigde attachments maar één keer worden opgeslagen (en dus ook maar één keer worden meegenomen in de backup).De groei van opgeslagen data bij bedrijven heeft grote invloed op de andere grootste uitdagingen voor datacenters. Grote hoeveelheden data kunnen systemen zoals servers vertragen en grotere datasets kunnen netwerken laten dichtslibben. Maar Gartner waarschuwt ook voor de gevolgen van een aantal maatregelen. Virtualisatie kan bijvoorbeeld een grote impact hebben op het netwerk, doordat enkele machines veel meer verkeer genereren. En nu de recessie ‘ineens’ voorbij is, plaatsen bedrijven er nieuwe krachtige servers bij en consolideren ze de oude. Maar de meeste bedrijfsnetwerken hebben maar een handjevol 10 Gigabit Ethernet-switches die zo’n stijging aankunnen. Bovendien kan consolidatie, van zowel servers als van storagesystemen, zorgen voor niet-lokale netwerkproblemen. Er loopt dan veel meer verkeer via de verbindingen tussen bedrijfsvestigingen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.