Three-strikes in heel Europa ?

26 oktober 2010

De Franse president Sarkozy heeft zijn minister van buitenlandse zaken gevraagd om bij zijn EU-collega’s te lobbyen voor een three-strikeswetgeving. Dat blijkt uit een gelekte brief. De Franse burgerrechtenorganisatie La Quadrature Du Net publiceerde gisteren een gelekte brief van de hand van de Franse president Nicolas Sarkozy. In die brief vraagt Sarkozy zijn minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner om de Franse Hadopi-wetgeving bij zijn collegaministers van EU-landen te pushen. Die promotie zou moeten gebeuren op een internationale conferentie over vrijheid van meningsuiting op 29 oktober. Minister Kouchner houdt die conferentie naar aanleiding van een gezamenlijk voorstel van Nederland en Frankrijk om een gedragscode tegen internetcensuur op te stellen. Sarkozy wil dat de three strikes-wetgeving ook in deze gedragscode komt te staan. Het is opvallend dat deze conferentie wordt georganiseerd door de man van de hoofdlobbyist van mediareus Vivendi Universal. Voor Jérémie Zimmermann van La Quadrature Du Net is de aanpassing van de gedragscode dan ook een ‘duidelijk voorbeeld van de alliantie tussen de entertainmentindustrie en een paar politici die de openbare ruimte in hun greep willen houden om aan de macht te blijven’.


Zimmerman stelt dat ‘this international conference on freedom of expression could become the Trojan horse of Sarkozy and his friends’ repressive and obsolete vision of the Internet. This coarse manipulation of French diplomacy, disregarding our most fundamental values, is one more example of the alliance between the entertainment industries and a few politicians, who seek to control the public space to remain in power. There is now a huge risk that this repressive vision of the Internet spreads out to the rest of the world. Citizens from all around the world should be concerned with this maneuver and remain watchful’. Ot van Daalen van de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft inmiddels een brief gestuurd naar minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal. Hij roept de nieuwe minister daarin op de Franse voorstellen met klem te verwerpen. De vorige Nederlandse regering was nog tegen een three-strikeswet. Met de Franse Hadopi-wet is het mogelijk om downloaders na drie overtredingen maximaal een jaar van het internet af te sluiten. De Franse overheid geeft daarom per dag tot 150.000 IP-adressen van overtreders door aan internetproviders. Die moeten een waarschuwingsbrief sturen aan de overtreders. De grote internetprovider Free liet al weten het niet eens te zijn met de wet, maar is door een boete van 1500 euro per overtreder die de overheid oplegt als providers geen waarschuwingen sturen, toch mee gaan werken aan de uitvoering van de wet.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.