Apple met iPad problemen

27 oktober 2010

Ontevreden klanten slaan Apple om de oren met de reclamespots van de fabrikant zelf. Ze zeggen tot de aanschaf van een iPad te zijn verleid door deze ‘frauduleuze’ en ‘misleidende’ commercials. Drie Amerikaanse consumenten spanden eind juli een rechtszaak aan tegen Apple, omdat hun iPads er door oververhitting de brui aan gaven. Vorige week hebben ze hun aanklacht uitgebreid met de stelling dat Apple in zijn tv-reclames een misleidend beeld geeft van de gebruiksmogelijkheden van de tabletcomputer. Een van de tv-commercials toont het gebruik van de iPad op diverse locaties buitenshuis, zoals het terras van een café, de stoep van een gebouw en een gazon. In een andere spot op Apples eigen website is te zien dat een iPad op het dashboard van een auto en de brandstoftank van een motorfiets is bevestigd. De klagers beweren door de commercials te zijn aangespoord om een iPad te kopen. Een van hen, Claudia Kerr, probeerde haar iPad te gebruiken naast haar privézwembad bij een temperatuur van 32 graden Celcius. Al na 5 minuten kwam een bericht op het scherm dat de iPad oververhit was geraakt, waarna het apparaat zichzelf uitschakelde.

In hun oorspronkelijke aanklacht betoogden de klagers al dat Apple nergens vertelt dat een iPad onder bepaalde omstandigheden zoals direct zonlicht, in combinatie met vrijwel iedere omgevingstemperatuur, ‘praktisch onbruikbaar’ is. Ze suggereerden ook dat het voor Apple standaardpraktijk lijkt te zijn om een bepaalde hoeveelheid ‘nevenschade’ voor lief te nemen. De zaak wordt behandeld door een federale rechtbank in Oakland, een voorstad van San Francisco in Californië. Het drietal wil dat hun aanklacht de status van ‘class action’-rechtszaak krijgt, zodat andere benadeelden zich kunnen aansluiten. Ook eisen ze een schadevergoeding. Apple moet ook een boete krijgen om andere fabrikanten te weerhouden van soortgelijk wangedrag in de toekomst, zoals in de aanklacht staat te lezen. ‘Apple released a commercial depicting use of the iPad in various places, including outdoor locations such as a sidewalk cafe, front steps of a building, and on a grassy lawn, among others’, zo wordt in de nieuwe aanklacht geschreven. ‘Apple also posted a commercial on its website depicting the iPad being used in a variety of ways, including outdoors while affixed to the dashboard of a car and the gas tank of a motorcycle’. Apple wordt beschuldigd van fraude en misleiding, het ontduiken van klantbeschermingsreguleringen en unfair zakendoen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.