Google als belastingslimmerik

25 oktober 2010

Google gebruikt een Nederlandse BV om geld door te sluizen naar de Bermuda Eilanden. Daarmee omzeilt het bedrijf hoge belastingtarieven in de VS, wat 3,1 miljard dollar scheelt. Google sluist geld weg via twee veelgebruikte belastingroutes. De ene, de zogeheten Dutch Sandwich, gaat via Amsterdam naar Bermuda. De ander, de Double Irish, loopt via Ierland. Volgens financieel persbureau Bloomberg weet Google zijn buitenlandse belastingdruk te verlagen naar 2,4 procent. Gemiddeld staat het belastingpercentage in de landen waar Google zaken doet op 20 procent. Volgens berekeningen van Bloomberg heeft Google daarmee 3,1 miljard dollar bespaard in de afgelopen drie jaar. De zakelijke belasting in de Verenigde Staten is 35 procent, in Groot-Brittannië, Google’s tweede thuismarkt qua omzet, is dat 28 procent.


‘As a strategy for limiting taxes, the Double Irish method is very common at the moment, particularly with companies with intellectual property’, zegt Richard Murphy, directeur van het Engelse Tax Research LLP. Murphy schat dat ‘hundreds of multinationals use some version of the method’. ‘It’s remarkable that Google’s effective rate is that low’, zegt Martin A. Sullivan, een fiscalist, die voorheen voor het Amerikaanse Treasury Department heeft gewerkt. ‘We know this company operates throughout the world mostly in high-tax countries where the average corporate rate is well over 20 percent’. Google staat niet alleen in het gebruik van de belastingroute. Onder meer Facebook en Microsoft hebben vergelijkbare constructies, zij het niet zo effectief als Google. Facebook is nu bezig een belastingroute naar de Kaaiman Eilanden op te zetten, meldt Bloomberg. De constructie maakt gebruik van de vele landendivisies van multinationals. Omzet wordt op papier naar die landenorganisaties geboekt waar het belastingklimaat milder is. Kosten daarentegen worden geboekt naar landenorganisaties waar belastingtarieven hoger zijn. Volgens Bloomberg loopt de Amerikaanse overheid hierdoor jaarlijks 60 miljard dollar mis. Hoewel andere technologiebedrijven eveneens zoeken naar alternatieve belastingroutes, is geen enkele zo handig als Google. Apple, Microsoft, IBM en Oracle hebben te maken met belastingpercentages tussen 4,5 en 25,8 procent. De belastingconstructie van Google komt het bedrijf op zware kritiek te staan, onder meer van Abraham Briloff, emeritus hoogleraar Accounting van Baruch College in New York, die stelt dat: ‘Google is flying a banner of doing no evil, and then they’re perpetrating evil under our noses. … Who is it that paid for the underlying concept on which they built these billions of dollars of revenues ? It was paid for by the United States citizenry’. Overigens is de Amerikaanse overheid bezig met wetgeving dat dergelijke belastingvluchtroutes moet frustreren. Ook de Amerikaanse belastingdienst heeft al gemeld meer personeel vrij te maken om dergelijke constructies te onderzoeken.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.