Einde van besturingssystemen ?

1 september 2010

VMware werkt aan een nieuwe gehoste dienst voor het leveren van cloudgebaseerde desktopapplicaties. Het is een nieuwe stap in het overbodig maken van besturingssystemen als Windows. Project Horizon, zoals VMware het noemt, levert applicaties en data naar gebruikers ongeacht of die een iPad, Android-smartphone, Windowsmachine of een Mac gebruiken. De dienst moet volgend jaar beschikbaar komen als een abonneeservice. Veel details heeft VMware niet gegeven over het project, dat werd gepresenteerd tijdens het jaarlijkse evenement VMworld. Wel is het een nieuwe stap in VMware’s streven om met name Windows overbodig te maken. Volgens Vittorio Viarengo, vicepresident End user Computing Products bij VMware, wordt de rol van een besturingsysteem steeds minder belangrijk. ‘The role of the operating system is getting diminished every day on the server side, and a similar shift is beginning to happen on the desktop. For users, Windows is becoming the offline mode as they increasingly use applications hosted entirely over the Web’.


Project Horizon moet applicaties en data op een veilige manier leveren op basis van de identiteit van de gebruiker, zegt VMware, en niet op basis van de hardware of het onderliggende besturingsysteem. De gebruiker krijgt een ‘Cloud Identity’, ‘securely extending on-premise directory services between private and public clouds and enabling customers to take advantage of the flexibility and new services in the public cloud while maintaining the security and control from their private clouds’. Dat schrijft Vmware in de introductieverklaring van de nieuwe dienst. ‘A cohesive desktop strategy should provide secure, direct access to many types of applications, including SaaS and legacy and mobile applications, regardless of device type or location’, zegt Mark Bowker, senior analist van de Enterprise Strategy Group. ‘Project Horizon is an example of how VMware has the potential to help dramatically transform desktop and application delivery services, maintain IT control, and ensure a productive, personalized experience for the end user’. Specifieker wil het bedrijf niet worden. Directeur productmanagement Noah Wasmer had het tijdens de presentatie over een cloudgebaseerde desktop, maar onduidelijk bleef of VMware een dekstopvervanger in huis heeft. Paul Maritz,CEO van VMware en ex-werknemer van Microsoft, trapte Vmworld af met de stelling dat Windows (en andere besturingsystemen) de status als centrum van innovatie heeft verloren. ‘The point is not that quote-unquote operating systems are going to disappear. It’s the point about where innovation is occurring. Traditional operating systems did two things. They coordinated the hardware and they provided services to applications. The innovation in how hardware is coordinated today and the innovation in how services are provided to applications is no longer happening inside the operating system’. Hij zei dat die rol is overgenomen door virtualisatielagen en ontwikkelplatformen als Ruby on Rails en Spring. De laatste is eigendom van VMware via de overname van SpringSource. Microsoft heeft bij de opening van VMworld overigens een paginagrote advertentie geplaatst, waarin het bedrijven opriep geen driejarige contracten met VMware te sluiten. Maritz noemde de advertentie ‘vleiend’: als Microsoft VNware beschuldigt van vendor lock-in, dan is dat als de pot die de ketel verwijt dat ie zwart ziet.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.