GPL Checklist als hulpmiddel voor compliancy

11 augustus 2010

De Linux Foundation reikt bedrijven de helpende hand om te voldoen aan de open source-licentie GPL. Training, tools en best practices moeten correcte omgang met open source garanderen. Onlangs is ook in de Verenigde Staten de GPL overeind gebleven in de rechtzaal. De Amerikaanse rechter heeft de verkoop en distributie verboden van producten, die de voorwaarden van de GPL overtreden. Voor bedrijven die GPL-software in hun producten gebruiken, bijvoorbeeld in routers of media-apparaten, wordt het dus tijd aandacht te besteden aan wat voor software er in hun producten zit. Dat wordt makkelijker gemaakt door een programma van de Linux Foundation. Het Open Compliance Program biedt deze bedrijven onder andere training en tools voor het scannen van code op delen die open source zijn. Verder komen er check lists met best practices. Daarnaast probeert de Linux Foundation het contact makkelijker te maken tussen de diverse open source-projecten en de bedrijven die de daaruit voortgekomen software gebruiken in hun eigen producten. Er wordt een lijst opgesteld van mensen bij bedrijven, waarmee de projecten contact op kunnen nemen als er problemen zijn met de GPL. Hierdoor kan er sneller geschakeld worden. Werknemers, die verantwoordelijk zijn voor GPL compliance bij een bedrijf, kunnen zichzelf makkelijk toevoegen aan de lijst.


Bij de productie van consumentenapparaten is snelheid een van de belangrijkste factoren, omdat de concurrentie groot is. In die wedloop komt voldoen aan de GPL vaak als eerste in het gedrang. Bovendien is het niet altijd duidelijk wat voor software er in producten zit, omdat de software wordt aangeleverd door verschillende andere partijen. Dan is het belangrijk, dat de open source-componenten makkelijk te herkennen zijn en als zodanig te labelen. Daarvoor heeft de Linux Foundation een werkgroep opgezet die een standaardformaat moet maken voor de rapportage van informatie over licenties. Eben Moglen van het Software Freedom Law Center stelt dat het voldoen aan licenties makkelijker is dan over het algemeen wordt aangenomen. Volgens Moglen zijn ‘free software’ licenties erop gemaakt dat de software makkelijk te kopiëren, aan te passen en te herdistribueren is, commercieel en non-commercieel. Volgens directeur Jim Zemlin van de Linux Foundation heeft zijn organisatie dit programma gelanceerd om free en open source software een groter bereik te geven en bedrijven de mogelijkheid te geven het maximale uit hun investeringen te halen, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan de licenties van de software. Verder stelt Zemlin dat bedrijven hiermee ook de complexiteit van hun producten kunnen verminderen, waardoor onnodige rechtszaken zijn te voorkomen. Alle onderdelen van het programma, behalve de trainingen, zullen gratis zijn.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.