Seagate heeft een opvolger voor perpendiculaire opslag

10 augustus 2010

Seagate heeft een nieuwe opnametechniek voor harde schijven in ontwikkeling. Wanneer de huidige perpendiculaire techniek zijn grenzen bereikt, zou een opnametechniek met warmte grotere capaciteiten mogelijk maken. Seagates eventuele opvolger van de huidige opnametechniek heet heat-assisted magnetic recording. De 'HAMR'-techniek kwam in 1998 in handen van Seagate, toen het het bedrijf Quinta overnam. Seagate gebruikt een normale lees- en schrijfkop voor zijn HAMR-schijven en verhit daar kleine ijzer-platinadomeinen mee. De HAMR-techniek zou over enkele jaren gereed zijn om de huidige techniek op te volgen. Mark Re, een van Seagate's opslaggoeroe's, zei dat 'Seagate has a few more product generations for PMR left', maar hij voegde daaraan toe dat 'the technology will run out of room within 3 to 5 years. At that time, the industry will have a choice to embrace patterned media or heat-assisted magnetic recording (HAMR) to increase the storage density of hard drives'. Bij de introductie van de perpendiculaire techniek, rond 2005, werd voorspeld dat een dichtheid van ruim 1Tb per vierkante inch haalbaar zou zijn. De huidige drives zitten nu rond 500Gb/inch²; Seagate kondigde recent een schijf met een dichtheid van 700Gb/inch² aan. De nieuwe HAMR-techniek zou dichtheden van tientallen Tb's per vierkante inch mogelijk maken, wat de opslagcapaciteit van harde schijven tot honderden terabytes zou opdrijven.


Er wordt ook aan andere technieken gewerkt die de datadichtheid van harde schijven kunnen vergroten. Een kanshebber is de patterned-mediatechnologie. Die techniek zou volgens Re een goede kans maken om HAMR op te volgen; patterned media in combinatie met HAMR, zou vervolgens de opslagdichtheid tot voorbij de 50Tb/inch² kunnen opvoeren. 'From today’s perspective, HAMR will hit a soft limit at about 50 Tb/inch2', zo zegt hij. 'While no one can predict the actual capacity of the general hard drive at that time, it seems to be safe to assume that we will be seeing hundreds of terabytes of space on single 3.5” drives'. Hoewel Segate de technologie dus al sinds 1998 bezit, heeft het bedrijf de techniek nog nooit gebruikt, maar heeft het die wel voortdurend onderzocht en aangepast. Zo stelde Re dat 'Seagate abandoned Quinta’s optical way to integrate optics in the read/write head and will use a traditional read/write head in its HAMR drives instead. There will other subtle changes to those drives, including the metal that is used for HAMR drives, which will be iron-platinum. …. Seagate has built HAMR prototype hard drives, but they aren’t at a level where they could be commercialized yet'. Re is er heilig van overtuigd dat 'there isn’t a technology that could replace hard drives in the way they provide a compromise of performance, capacity and cost. Flash is often rumored to be catching up with HDD technology, but there isn’t enough flash memory in the world to replace all hard drives today'. Wat hetzelfde blijft met deze nieuwe media is de betrouwbaarheid. Er wordt vandaag de dag vanuit gegaan dat harde schijven iedere 3 tot 5 jaren moeten worden vervangen. 'Considering the fact that even 1 TB drives can store huge amounts of data and a loss would be catastrophic, data security is a mounting problem. Imagine a 100 TB drive that potentially holds the data of multiple generations of your family would be lost. What would you do ?' Re vervolgde met een opmerking die velen de wenkbrauwen zal doen fronsen: 'We should not expect hard drives to improve their reliability in hardware. Instead, Seagate is pushing software innovation and is telling users to back up their data regularly'. Met andere woorden: vertrouw niet op ons om je data in stand te houden. Dat moet je zelf doen….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.