Irex wordt IRX Innovations

5 augustus 2010

De failliete e-readerfabrikant iRex Technologies maakt een doorstart onder de naam IRX Innovations. Directeur Hans Brons van IRX Innovations: 'We hebben bewust gezocht naar een snelle oplossing die voor alle belanghebbenden werkt. Wij als oorspronkelijke oprichters kunnen onze droom voortzetten en we zorgen ervoor dat de werkgelegenheid en technologische kennis voor de regio blijft behouden. 'Onze 24 medewerkers hebben dan ook verheugd gereageerd op de doorstart. Ze hoopten natuurlijk al dat er een oplossing zou komen. Er werken bij ons veel technici uit de regio. Als je je vijftien jaar lang met hart en ziel inzet voor de zaak, is het jammer als die uiteindelijk met een faillissement strandt. Sinds de oprichting van iRex Technologies hebben we steeds moeten kijken of het bedrijf wel voldoende ademruimte heeft. We vroegen ons regelmatig af wanneer de technologie zou aanslaan. Nu krijgen we een tweede leven. De markt zit in de lift en nu kunnen we onze technologische voorsprong goed gebruiken.


Hans Brons koopt met zijn nieuwe bedrijf IRX Innovations de boedel van zijn oude bedrijf iRex Technologies. Hij doet dat samen met twee zakenpartners. 'We hebben een aantal belangrijke peilers voor IRX Innovations gedefinieerd. Een daarvan is dat we ons weer gaan toeleggen op de zakelijke markt. We hebben dat sinds de oprichting eigenlijk altijd al gedaan. Maar van lieverlee verkochten we ook steeds meer aan consumenten, via winkels en andere retailkanalen. Dat gebeurde vooral vanaf 2009, met de opkomst van consumentenreaders. De verkoop via de detailhandel hebben we inmiddels helemaal stilgelegd. Ook in de Verenigde Staten verkopen we niet meer rechtstreeks aan consumenten. Door een vertraagde kwalificatieprocedure in Amerika merkten we dat we een te smalle financiële basis hadden. Daardoor kwamen we moeilijk aan nieuwe kredieten. We hebben onze Amerikaanse entiteit dan ook gesloten. Maar ons nieuwe bedrijf blijft wel zakendoen in de VS. Zo nemen we een grote Amerikaanse zakelijke klant van iRex over: een bedrijf in de luchtvaartsector, waarmee piloten op de e-readers de aanvliegroutes van vliegvelden kunnen bekijken. Een tweede peiler van onze nieuwe strategie is dat we andere leveranciers gaan toestaan om de e-readers onder hun eigen merknaam in de markt te zetten. Dat heet private labelling of OEM (original equipment manufacturer). We hebben daarvoor al een overeenkomst gesloten met een Koreaans bedrijf. Ik zeg niet welke. Dat maken we binnen enkele maanden bekend. We gaan daarnaast het accent van onze bedrijfsvoering naar verticale markten verschuiven. Denk dan aan producten voor de overheidssector, voor onderwijs en voor professionele doelgroepen, zoals juristen en accountants. Een vierde onderdeel van de strategie is het leveren van technische diensten. Dat heeft bijvoorbeeld betrekking op de technologie van de beeldschermen van e-readers en op de opbouw van het fysieke product. Er zijn veel partijen geïnteresseerd in onze kennis en ervaring'. Het Eindhovense bedrijf, dat bekend is van de e-reader Iliad, verkeerde sinds begin juni 2010 in surseance van betaling. Het kon niet meer voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Tegenvallende inkomsten in de Verenigde Staten hebben voor een geldtekort gezorgd. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de schuldeisers, die gezamenlijk meer dan tien miljoen euro verwachten.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.