Interpol op sociale netwerken

7 juli 2010

Interpol heeft hulp nodig bij het vinden van in totaal 450 voortvluchtige criminelen. In mei dit jaar startte de organisatie een klopjacht, maar er werden tot nu toe maar 107 van de gezochte personen in de kraag gevat of gelokaliseerd. Dat gaat Interpol niet snel genoeg. Daarom doet de organisatie een oproep op zijn website voor hulp van het publiek. 'The operation has been very successful in locating and arresting a large number of these targets, but what we are now left with are the cases were we have no new information on their whereabouts, which is why we are asking for the public to help', zei Martin Cox, assistent director van Interpol's onderdeel Fugitive Investigative Support. Hij coördineert Operation Infra-Red 2010, wat staat voor International Fugitive Round-Up and Arrest – Red Notices. De operatie heeft tot doel de gevaarlijkste voortvluchtige criminelen ter wereld achter de tralies te krijgen. Om de resterende 343 criminelen op te snorren vraagt de organisatie gebruikers van sociale netwerken om hulp. Dat moet gebeuren vóór de zelfopgelegde deadline van 16 juli. Op die datum loopt de operatie namelijk af.


It is more likely that someone will recognize one these fugitives from a social networking site or a chat room than spotting them walking down the street, but no matter how a member of the public has the information, we would ask that they pass it on', zei Cox. 'Many of these fugitives will believe they have ‘got away with it’ and that they are no longer wanted. What this operation and INTERPOL are clearly showing is that this is never the case and that law enforcement will continue to search for these wanted persons for as long as it takes'. Interpol is vooral geïnteresseerd in een shortlist van 26 hoofdverdachten. Enkelen van de criminelen op de lijst worden al sinds de jaren '90 gezocht. Staten zoals Bangladesh, Wit-Rusland en Litouwen doen mee aan de operatie en hebben een eigen lijst met hoofdverdachten samengesteld. Niet iedere gezochte crimineel vluchtte ver. Het Colombiaanse lingeriemodel Angie Sanclemente Valencia, gezocht voor het runnen van een drugskartel, werd teruggevonden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, hetzelfde land waar ze ook gezocht werd. Andere verdachten werden wel in andere landen opgepakt. Van de 26 meest gezochte personen kunnen vier verdachten zich volgens Interpol in Nederland bevinden. Interpol is er vrijwel zeker van dat ergens in Nederland een Amerikaanse kinderverkrachter zich schuilhoudt. De man wordt gezocht voor het verkrachten van een 13-jarig jongetje. Daarnaast zouden een Zweedse drugsdealer, een Zuid-Afrikaanse fraudeur en een Ier die wordt verdacht van het vermoorden van een 23-jarige vrouw zich mogelijk ophouden in Nederland. Er staat ook een Nederlander op de lijst.Hij wordt verdacht van poging tot moord, vuurwapenbezit en diefstal. Interpol heeft op dit moment geen idee waar de Nederlander zich ophoudt.

 

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.