CD met 1 petabyte en 5.000 levensjaren ?

8 juni 2010

Storex Technologies claimt dat het een CD kan ontwikkelen met 1PB opslagcapaciteit. De Hyper CD heeft volgens de ontwikkelaar een levensduur van vijfduizend jaar. Of en wanneer het product op de markt komt, is nog onbekend. Storex Technologies verwacht dat de Hyper CD en de drives goedkoop kunnen worden geproduceerd en hetzelfde formaat hebben als de huidige optische media. De disk zou in de toekomst zelfs meer dan 1PB data kunnen bevatten en herschrijfbaar kunnen zijn. Het bedrijf wil de CD in de markt zetten voor het archiveren van data. De toegangssnelheid zou gelijk liggen aan die van een reguliere DVD. Over de snelheid van het beschrijven of lezen is daarentegen nog niets bekend. De technologie werkt op basis van gecontroleerde fluorescentie. Met behulp van een 40nm-laser wordt data in een lichtgevoelige laag op de CD gebrand. De CD zelf bestaat uit lagen met een dikte van 700nm en is gemaakt van glas, eventueel in combinatie met keramiek.


Of Storex Technologies zijn beloften kan waarmaken is de vraag. De Hyper CD zou in Colorado tijdens de Optical Data Storage 2010-conferentie worden gepresenteerd, maar dit is om onbekende redenen niet doorgegaan. Het Roemeense bedrijf dat in 2007 is opgericht, baseert zijn claims op enkele patenten. Van een fysiek product is nog geen sprake. Eerder probeerden Inphase en General Electric al een dergelijk nieuw optisch medium te ontwikkelen. Beide bedrijven wilden een medium met 300GB opslagruimte introduceren. Inphase ging failliet nadat het geen investeerders meer kon vinden en GE verwacht pas over enkele jaren klaar te zijn met zijn holografisch medium. Storex Technologies is opgericht door de Roemeense wetenschapper Eugen Pavel in 2007 en is 'in effect, a technology demonstration looking for a partner to productise its intellectual property'. Pavel is een wetenschapper met een goede reputatie die 'has done extensive research in the field of fluorescent photosensitive glasses and glass-ceramics. His company holds patents on glass and glass-ceramics compositions as well as read/write mechanics and optics concept(s) applicable to high-density data storage. Using commercially available low power lasers and optics, capacities of more than 1,000,000 GB (1 PB) can be achieved using a CD size disk of 120mm in diameter and 1.2mm thick'. De levensverwachting van 5.000 jaar ? Dat is 'probably theoretically true, but there is no product, no demonstrated and proven drive and no demonstrated and proven media, so you can consider this claim marketing hyperbole for now'. Dat is zoals hier wordt omschreven. En waarschijnlijk is die disk over 5.000 jaar inderdaad nog wel beschikbaar. Of dat ook geldt voor hetgeen er op staat is nog maar de vraag, maar het is wel de essentie van opslag. Pavel zou een paper presenteren over zijn 'Petabyte Optical Disc' op de Optical Data Storage 2010 conferentie, maar die presentatie is gecancelled. Het zijn interessante pogingen, maar of het werkelijk PB-producten kan opleveren, waag ik ten zeerste te betwijfelen. Maar: zonder het geloof van deze wetenschappers zal het nooit gebeuren. Het is dus zeer belangrijk dat wetenschappers als Pavel die ideeen proberen te realiseren. En: deze techniek is de opvolger van de Hyper CD-Rom, die Eugen in 1999 presenteerde en die minimaal 10 TB bevatte (en maximaal 100 TB). Die leidde wel tot een prakrisch product, maar is nooit doorgebroken. Opvallend is dat de marketing-terminologie bij Storex Technologies grotendeels gekopieerd is van deze pagina, waar Eugen zijn Hyper CD-Rom presenteert.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.