Microsoft onderzoeker ere-doctor in Eindhoven

22 april 2010

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kent een eredoctoraat toe aan professor William Arthur Stewart (Bill) Buxton, hoofdonderzoeker bij Microsoft Research en eveneens verbonden aan de faculteit Informatica van de Universiteit van Toronto in Canada. Het zag er begin deze week naar uit dat Buxton zelf niet aanwezig zou kunnen zijn bij de uitreiking van zijn eredoctoraat, vanwege de ontregeling van het Europese luchtverkeer door de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. Uiteindelijk arriveerde de  onderzoeker op het laatste nippertje vanuit Toronto, met een tussenstop in Frankfurt. Oorspronkelijk had hij afgelopen weekend al zullen arriveren, zo vertelt een voorlichter van de TU/e. Volgens erepromotor prof. Kees Overbeeke is Bill Buxton een visionair. ‘Hij heeft belangrijke ontwikkelingen in mens-computerinteractie in gang gezet, zoals transparante, grijpbare en ‘multi-touch interfaces’. Zijn bevindingen zijn niet louter academisch, maar vinden ook toepassingen bij bedrijven als Silicon Graphics, Alias/Wavefront en Microsoft. Dat is des te meer opvallend omdat hij eigenlijk opgeleid is tot musicus. Deze opleiding bracht hem ook naar Nederland en hij spreekt nog steeds aardig Nederlands’.


Professor Bill Buxton (60) krijgt de onderscheiding vanwege zijn onderzoek op het gebied van de interactie tussen mens en computer. Binnen dit brede gebied heeft hij zich op een groot aantal onderwerpen gemanifesteerd, zowel in de universitaire wereld als in het bedrijfsleven. In zijn werk is vooral een grote belangstelling te zien voor het gebruik van technologie voor de ondersteuning van creatieve activiteiten, zoals design, muziek en films maken. Bill Buxton is sinds 2007 lid van de Raad van Advies van de faculteit Industrial Design van de TU/e. Zijn onderzoek sluit goed aan bij onderzoek ten aanzien van mens-systeeminteractie binnen de faculteiten Industrial Design en Industrial Engineering & Innovation Sciences van de TU/e. Buxton publiceerde in 2007 een boek over het ontwerpen van gebruikersinterfaces, met als titel ‘Sketching User Experiences: Getting the Design Right and the Right Design‘. Buxton is een ontwerper en onderzoeker die zich bezighoudt met de menselijke aspecten van technologie. In zijn werk zien we vooral een grote belangstelling voor het gebruik van technologie voor de ondersteuning van creatieve activiteiten, zoals design, muziek en films maken. Hij is een vurig pleitbezorger van het belang van menselijke waarden, mogelijkheden en cultuur bij het ontwerpen, de implementatie en het gebruik van nieuwe producten en technologieën.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.