Yale twijfelt over Google Apps

9 april 2010

In tegenstelling tot Google kan IBM klanten wel vertellen in welk datacentrum en welk land hun data zich bevinden, zegt de nieuwe general manager van IBM Lotus Alistair Rennie. Hij reageert daarmee op het besluit van de Amerikaanse Yale-universiteit om voorlopig niet over te stappen op Google Apps for Education. Volgens Yale wilde Google niet zeggen in welke datacentra de universiteitsgegevens worden opgeslagen. Het zoekbedrijf kon alleen een lijst van vijftien landen geven waar de data níet terechtkomt. Volgens Rennie is dat voor veel bedrijven niet acceptabel. IBM gaat volgens hem veel pragmatischer met dat vraagstuk om. Het doel van IBM is ook niet, zo laat hij weten, om de gegevens te doorzoeken en op grond daarvan advertenties te verkopen. Eind maart schortte Yale de beslissing op om over te stappen op Google Apps for Education. Dat is een online verzameling van communicatie- en samenwerkingstools, waaronder Gmail, Google Calendar en Google Docs.


De reden is onder meer dat Google volgens de universiteit niet wilde zeggen in welke datacentra en welke landen de gegevens zouden terechtkomen. Daardoor kon de universiteit zich onvoldoende voorbereiden op mogelijke internationale juridische geschillen, zo legt Yale-professor Michael Fischer uit in de universiteitskrant van Yale. Daarnaast vreest de computerwetenschapper dat de onderwijsinstelling door de overstap op online applicaties vatbaarder wordt voor aanvallen van hackers. Behalve dat een deel van de Yale-werknemers bang is dat de universiteit de controle over haar gegevens verliest, bestaat er ook weerstand om indirect bij te dragen aan het massieve energieverbruik dat cloud computing veroorzaakt. 'Deputy Provost' voor Wetenschap en Technologie Steven Girvin stelde dat: 'There were enough concerns expressed by faculty that we felt more consultation and input from the community was necessary'. 'Several members of the committee thought ITS had made the decision to move to Gmail too quickly and without University approval', zo zei Fischer. 'People were mainly interested in technical questions like the mechanics of moving, wondering ‘Could we do it?’', zo zei hij. 'But nobody asked the question of ‘Should we do it?’' Fischer liet weten dat: 'concerns about the switch to Gmail fell into three main categories: problems with 'cloud computing' (the transfer of information between virtual servers on the Internet), technological risks and downsides, and ideological issues'. Google slaat elk gegeven op in drie willekeurig gekozen datacentra, verspreid over de wereld. Op die manier probeert het herstellen van gegevens mogelijk te blijven maken. De gegevens worden dan echter wel de speelbal van buitenlands recht en regeringen. 'Google was not willing to provide ITS with a list of countries to which the University’s data could be sent, but only a list of about 15 countries to which the data would not be sent. Yale is an international, multicultural community of scholars', zo vervolgt Fischer. 'Students deserve to have rights to their information while on campus'. Maar zelfs 'if all data were kept on American soil, Google’s size and visibility as a company makes it more susceptible to attack from individuals, ranging from hackers to company insiders. … Yale might lose control over its data or could seem to endorse Google corporate policy and the large carbon footprint left by the company’s massive data centers'. En tenslotte, 'Google has a 'one size fits all' customer service policy for its Google Apps clients, and the creation of a Google 'monoculture' among e-mail users would cause severe problems when the company’s servers experience downtime or crashes'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.