Microsoft wil niet aan eigen standaard

6 april 2010

Office 2010 houdt zich niet aan de Open XML-standaard, zoals die door ISO is goedgekeurd, maar aan de afgekeurde variant vol legacy issues. Volgens Microsoft gaat het om twee smaken. Er is opnieuw ophef over de status van Open XML, de documentstandaard ontworpen door Microsoft als alternatief op ODF. Eerder had het bedrijf aangegeven dat Office 2010 de goedgekeurde ISO-standaard zou ondersteunen, maar nu blijkt dat dit alleen de afgekeurde overgangsversie is. Daarmee breekt Microsoft zijn beloften en zal het worden gekielhaald door de internationale standaardengemeenschap, zo schrijft Alex Brown, zelf als voorzitter betrokken bij de stemming in de ISO over Open XML twee jaar geleden. Al eerder werd bekend dat Office 2007 geen ondersteuning meer krijgt. Maar ook Office 2010 gaat niet de definitieve versie implementeren, blijkt nu. Dat geldt voor de pre-release van Office 2010, maar ook voor de final versie, bevestigt Microsoft Nederland desgevraagd. Brown schrijft: 'The key breakthrough of the revision process was the splitting of the specification into two variant versions, called 'Strict' and 'Transitional'. The National Bodies confined all the technologies they found unacceptable to the Transitional format and dictated text to be included in the standard intended to prohibit its further use … I was convinced at the time, and remain convinced today, that the division of OOXML into Strict and Transitional variants was the innovation which allowed the Standard to pass. Enough National Bodies could then vote in good conscience for OOXML knowing that their preferred, Strict, variant would be under their control into the future while the Transitional variant (which – remember – they had effectively rejected in 2007) would remain purely for the purpose of accurately specifying old documents: a useful aim in itself'. Juist die verdeling in die twee specificaties lag toen enorm onder vuur.


Office 2010 zal alleen de Transisional-versie ondersteunen voor lezen én en schrijven, en zal de definitieve Strict-versie alléén kunnen lezen, meldt Hans Bos, National Technology Officer van Microsoft Nederland. 'We conformeren aan de ISO/IEC 29500-standaard en hebben de implementatie ervan in Office uitgebreid gedocumenteerd. Natuurlijk, zoals bij iedere standaard en bij iedere implementatie, zijn er keuzes, onduidelijkheden of fouten'. Volgens Brown is dit zeer dubieus. 'Microsoft are behaving as if the JTC 1 standardisation process never happened, and using technologies (like VML) in a new product which even the text of the Standard itself describes as 'deprecated' and 'included […] for legacy reasons only' (see ISO/IEC 29500-1:2008, clause M.5.1). Knowledgeable experts present at the Ballot Resolution Meeting, knowing what Microsoft planned, have publicly repeated the International consensus position in alarm'. De conclusie is volgens Brown dat organisaties die open standaarden moeten of willen gebruiken zich achter de oren moeten krabben om Office 2010 en Open XML te gebruiken. Brown vindt dat Microsoft zich expliciet moet committeren aan de Strict-versie. 'We find ourselves at a crossroads, and it seems to me that without a change of direction the entire OOXML project is now surely heading for failure'. Tot nog toe doet Microsoft dat niet. 'Het is nog te vroeg om voor een groot softwareproject zoals Microsoft Office heel specifieke details te kunnen geven, maar we geloven dat we functionaliteit kunnen bieden die rekening houdt met de complete standaard, de standaardisatie gemeenschap en de gebruikers van de software', reageert Hans Bos. Wat uiteraard volstrekte onzin is: je volgt uiteindelijk de standaard of je doet dat niet. De totstandkoming van de standaard van Open XML was al zo zwaar bevochten en bekritiseerd. Critici wezen voorafgaand op het gevaar van patenten en mogelijke andere omhalen van Microsoft om toch controle over het bestandsformaat te laten houden. In 2005 droeg Microsoft de standaard over aan het standaardisatieorgaan ECMA om in december 2006 te worden goedgekeurd. Daarna volgde een gang naar de ISO voor standaardisatie in een versnelde procedure. Aanvankelijk werd het voorstel in september 2007 weggestemd om later alsnog met veel commentaren te worden aangenomen in april 2008. Ook nadat Open XML eenmaal officiële standaard was, zijn er nog verschillende protesten aangetekend tegen de gang van zaken. Het besluit van Microsoft kan een extra simulans betekenen voor ODF. Over beide formaten hebben wij op deze site de volgende publicaties opgenomen: klik hier en hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.