Sensornetwerken in de prijzen

21 augustus

Raluca Marin-Perianu ontvangt dit jaar de Christiaan Huygens wetenschapsprijs. De Roemeense IT-wetenschapper wordt onderscheiden voor haar dissertatie over 'wireless sensor networks', kleine sensoren die draadloos met elkaar communiceren. Volgens de jury levert het ‘indrukwekkende en zeer veelzijdige’ proefschrift een ‘wezenlijke bijdrage’ aan de ontwikkeling van de informatie- en communicatietechnologie. Draadloze sensornetwerken kunnen voor uiteenlopende toepassingen worden ingezet, zoals klimaatbeheersing in gebouwen, bewaking en toegangscontrole. Marin-Perianu (31) verrichtte haar onderzoek bij de Universiteit Twente. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen beeldje. De prijs wordt sinds 1998 jaarlijks toegekend aan een wetenschapper die recent een proefschrift heeft verdedigd. De prijs heeft betrekking op op de wetenschapsgebieden waarop Christiaan Huygens (1629-1695) actief was: actuariaat en econometrie, natuurkunde, ruimtewetenschappen, economische wetenschappen en daaraan toegevoegd IT. Jaarlijks staat een van deze wetenschapsgebieden centraal.


Zonder centrale regisseur kunnen deze sensoren zich organiseren tot een ad hoc netwerk. In de nieuwste toepassingen, bijvoorbeeld als sensoren in kleding worden gedragen, verandert het netwerk voortdurend van samenstelling. De dynamiek van deze ‘wearable computing’ zorgt voor grote wetenschappelijke uitdagingen. Dr. Marin-Perianu heeft hiervoor nieuwe algoritmen ontwikkeld en getest en heeft daarmee de mogelijkheden van sensornetwerken een belangrijke impuls gegeven. In het jaar van toekenning worden organisatie en prijsuitreiking actief ondersteund door een onderneming of instelling die affiniteit heeft met het betreffende wetenschapsgebied. Dit jaar is dat IBM. Naast IBM maken European Space Agency, De Nederlandsche Bank, ING, Universiteit Utrecht en TNO het werk van de Stichting Christiaan Huygensprijs mede mogelijk. Marin-Perianu studeerde computerwetenschappen en advanced computer architctures aan de Politehnica Universiteit van Boekarest. Van 2004 tot 2008 deed zij promotieonderzoek onder promotor Pieter Hartel naar dynamische draadloze sensornetwerken in het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) van Universiteit Twente. Nu heeft zij een deeltijdonderzoekspositie bij de afdeling Pervasive Systems bij dezelfde universiteit onder leiding van Paul Havinga. Daarnaast richtte ze het bedrijf Inertia Technology op. Dit bedrijf is een spin-off van de universiteit. De onderzoekster werkt hier de resultaten van het onderzoek verder uit en past ze toe.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.