Dataverlies onderschat

30 september 2009

Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf overschatten de mate waarin ze zijn voorbereid op dataverlies. Deze overschatting kost hen duizenden euro's per jaar. Dat zegt leverancier van beveiligingssoftware Symantec, op basis van de antwoorden op een vragenlijst onder 1650 respondenten in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 'Het verbazingwekkende van dit onderzoek is het feit dat het midden- en kleinbedrijf zich niet realiseert wat het gevolg van uitval is voor de klanten. En dat terwijl de tools waarmee de bedrijven zich wél zouden kunnen voorbereiden, binnen hun handbereik liggen', zegt Pat Hanavan, vice president Backup Exec product management bij Symantec.


De uitkomsten van het onderzoek zijn verrassend. Terwijl de helft van de MKB-ondernemingen aangeeft niet bij voorbaat plannen te hebben waarin is beschreven wat ze moeten doen als hun ICT-systemen er uit liggen, voelt 84 procent van de bedrijven zich 'enigszins tot in hoge mate beschermd' zodra het noodlot toeslaat. De ICT-systemen van het gemiddelde MKB-bedrijf blijken er volgens het Symantec-onderzoek drie keer per jaar volledig uit te liggen, als gevolg van virusproblemen, aanvallen van hackers, stroomuitval of andere problemen. In 42 procent van de gevallen gaat het hierbij om storingen die minstens acht uur duren. 26 procent van de bedrijven zegt hierbij belangrijke gegevens te hebben verloren. De ondernemingen maken zich echter weinig zorgen over de indruk die dit maakt op hun klanten. Slechts 34 procent van de respondenten gelooft dat ze daarmee klanten in de armen van de concurrent jagen. 23 procent van de MKB-ondernemingen maakt dagelijks back-ups. Gemiddeld gaat het daarbij om ongeveer 60 procent van de bedrijfs- en klantendata.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.