‘Cloud’ toch niet snel van de grond

1 oktober 2009

Cloud computing komt niet vóór 2013 op grote schaal van de grond, zo voorspelt marktonderzoeksbureau Gartner. In juni zei het onderzoeksbureau nog dat cloud computing aan het begin staat van een inburgeringsproces. Snel gaat dat blijkbaar niet met deze nieuwe vorm van dienstverlening, want Gartner denkt dat bedrijven hun applicaties en data voorlopig liever binnen eigen datacenters beheren. Tot eind 2012 zullen organisaties meer investeren in hun eigen ‘private clouds' dan in de diensten van ‘cloud providers', zo voorspelt analist Phil Dawson van Gartner. De onderzoeker verwacht dat organisaties wel steeds meer gebruik zullen maken van beheertechnieken en -standaarden die cloud providers ook toepassen binnen hun datacenters, zoals virtualisatie en schaalbaarheid. Dat zal volgens hem de overstap naar de uitbesteding van serverdiensten in de toekomst vergemakkelijken. Tot eind 2012 zal 'cloud computing' vooral worden ingezet in uitzonderingsgevallen. In driekwart van de gevallen zal deze (eigenlijk niet zo erg) nieuwe vorm van dienstverlening worden ingezet door organisaties die op de korte termijn grote dataverzamelingen willen doorzoeken, en door startende IT-bedrijfjes. Die beschikken meestal nog niet over een uitgebreide infrastructuur en kunnen nu al baat hebben bij het uitbesteden van hun serverdiensten en hosten van hun applicaties, zo schrijft Dawson.


Gartner definieert cloud computing als 'a style of computing where scalable and elastic IT-enabled capabilities are delivered as a service to internal customers using internet technologies'. 'With cloud offerings coming in the form of services, this means that the IT organisation will be replaced by relationships to many cloud computing service providers, each for one or a handful of services', zo zegt Dawson. 'The reality of the future IT organisation will be somewhat a combination. Larger organisations will continue to have an IT organisation that manages and deploys IT resources internally. Some of these will be ‘private clouds’, but not all. IT departments will also take on IT service sourcing responsibility – determining when to leverage external providers, when to deploy internally, and when to leverage both for specific services'. Hij verwacht dat 'private cloud services will be a stepping-stone to future public cloud services. For many large organisations, private cloud services will continue to be required for many years, as public cloud offerings mature'. Dawson noemt vijf kenmerken van een 'cloud'. Het is gebaseerd op diensten, is schaalbaar en elastisch, deelt een verzameling hard- en softwarebronnen die efficiënt worden benut en daardoor relatief goedkoop aangeboden, wordt per gebruikseenheid betaald en maakt exclusief gebruik van internetformaten en -protocollen, zoals http, ip en Representational state transfer (REST). Het onderzoek zal zeker voor grote bedrijven van toepassing zijn. De revolutie van de 'cloud' komt echter van onderop. De gewone computergebruiker is al lang en breed bezig met cloud computing: internet bankieren, online CRM, online boekhouden, Gmail, Yahoo mail, MSN, online fotografie, You Tube, muziek kopen, radio luisteren… Allemaal applicaties of diensten die via het Internet al lang zijn geaccepteerd.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.