Yahoo sluit akkoord met opstandige aandeelhouder

21 juli 2008

Na twee maanden bitter gevochten te hebben hebben Yahoo en miljardair Carl Icahn de strijdbijl begraven. Yahoo kondigde vandaag aan een overeenkomst met Icahn gesloten te hebben, waarbij de laatste te kennen geeft zijn gevecht om het bestuur van Yahoo te laten vervangen op de komende aandeelhoudersvergadering op 1 augustus te laten varen. Icahn zelf krijgt een plek in het bestuur van het bedrijf, dat wordt uitgebreid tot elf om twee door Icahn aanbevolen leden op te kunnen nemen. De overeenkomst komt op het moment dat Icahn de strijd leek te gaan verliezen. Yahoo is de laatste weken fiks in het offensief gegaan, waarbij de aandeelhouders werden gewaarschuwd dat hij geen geloofwaardig plan had om het bedrijf te leiden. Het bestuur beschuldigde Icahn van korte termijn financiele belangen. Afgelopen vrijdag nog kreeg Yahoo's bestuur de steun van Legg Mason, die 60,7 miljoen aandelen bezit van Yahoo, iets minder dan 4.4 procent van de uitstaande aandelen. Icahn begon aandelen van Yahoo op te kopen, nadat de besprekingen met Micorosft in mei waren mislukt. Icahn wilde een overname door Microsoft. Dat doel heeft hij nog niet uit het oog verloren, maar zijn laatste persverklaring was al heel wat gematigder.


'I am very pleased that this settlement will allow me to work in partnership with Yahoo's board and management team to help the company achieve its full potential. While I continue to believe that the sale of the whole company or the sale of its search business in the right transaction must be given full consideration, I share the view that Yahoo's valuable collection of assets positions it well to continue expanding its online leadership and enhancing returns to stockholders'. De overeenkomst tussen Icahn en Yahoo kan een transactie met Microsoft minder waarschijnlijk maken. 'We believe that a deal for Microsoft to acquire Yahoo's search business or the entire company will become less likely, and that Microsoft will aggressively build its online service business through smaller acquisitions and organic growth', zo stelt analist Scott Kessler. Icahn, die iets minder dan 5 % van de aandelen in bezit heeft, heeft zijn toekomstige collega's in het bestuur (Bostock en Yang) ervan beschuldigd de onderhandelingen met Microsoft niet goed te hebben gevoerd. Bostock en Yang toonden zich positief over de overeenkomst. 'We are gratified to have reached this agreement, which serves the best interests of all Yahoo stockholders. We look forward to working productively with Carl and the new members of the board on continuing to improve the company's performance and enhancing stockholder value'. Yahoo stelt ook twee nieuwe leden aan in het bestuur. Zij zullen worden gekozen uit aanbevelingen van Icahn en het lijkt wel zeker dat Jonathan Miller, oud-Chief Executive Officer van America Online er een van is. De analist Youssef Squali stelt dat 'Miller's nomination positions him as potentially the next Yahoo CEO in case a deal with Microsoft is not reached and Yahoo fails to execute against its aggressive growth plans'. Squali noemde de nominatie van Miller een 'insurance policy for Icahn, giving him a tough and experienced Internet executive who could replace Yang if the company continues to sputter. As chief executive, Miller could be counted on to move aggressively to make deals and spin off assets'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.