Google Earth nieuwe bron voor archeologen

22 juli 2008

Google Earth heeft het vijandige Afghaanse terrein tot een open boek gemaakt voor een groep Australische archeologen, die het programma gebruikten om vele tot nu toe onbekende archeologische plekken te inventariseren. Projectleider David Thomas, een PhD student van La Trobe University in Melbourne, zei dat het geloofde dat dit project ' was the first time anyone in the world had published archaeological research using data from Google Earth'. Thomas en drie collega's (Claudia Zipfel en Suzanna Nikolovski van La Trobe en Fiona Kidd van de University of Sidney) hebben de beelden van Google Earth gebruikt om nieuwe details te verwerven van reeds bekende opgravingsplekken, bekende plekken die nog geen opgravingen hebben gekend en, eigenlijk het belangrijkst, om honderden plekken in kaart te brengen die voorheen volkomen onbekend waren. En het beste deel was, zo zei Thomas, dat zij dit konden doen 'all from the comfort of our armchairs, without shouldering the costs of travelling to Afghanistan and the threats posed by gangs of Taliban militants'. Voordat Thomas's project begon was er maar een bekende site in de woestijnregio van Registan in Afghanistan. De laatste keer dat daar een onderzoeker was geweest is zeker dertig jaar geleden. Door gebruik te maken van Google Earth heeft het team van Thomas 450 sites in de regio gecatalogiseerd, die honderden, soms zelfs duizenden jaren oud zijn.


'Even in the 70s when it was possible to go to Afghanistan it was quite a tribal area, quite an inhospitable area, … and to be quite frank there are easier areas to work than in the middle of the desert', zo zegt Thomas. Op de satellietbeelden van Google Earth van de woestijnregio Registan, gelegen op de grens van Helmand en Kandahar, ontdekten de onderzoekers verlaten dorpen, kampplaatsen, kleine forten, begraafplaatsen, reservoirs en ondergrondse kanalen. Thomas presenteerde gedetailleerde nieuwe plattegronden van de citadel van Bust op het World Archaeological Congress in Dublin deze maand. Bust was de winterhoofdstad van de Ghaznavid dynastie van de tiende tot twaalfde eeuw en strekt zich over zeven kilomert lang de rivier de Helmand uit. Franse archeologen werkten in de jaren '40 en '50 op de site, maar de omvang van het complex maakte het onmogelijk om het gebied gedetailleerd in kaart te brengen. 'Only 130 of the 1286 known archaeological sites [in Afghanistan] have plans', zo zegt Thomas. 'A lot of the sites are in very remote areas. They haven't been excavated properly or even visited in detail, so what we've done is we found that about 250 of those sites fall within high resolution areas in Google Earth, and we've been focusing on the medieval sites and drawing plans based on the Google Earth images'. Thomas stelde dat hoewel archeologen gretig waren pm Google Earth in colleges en virtuele presentaties te gebruiken, ze de potentie van de toepassing voor archeologisch onderzoek over het hoofd hebben gezien. 'While many archaeologists buy highly detailed satellite images of areas they are studying for hundreds of dollars, Google Earth is free and has built-in measurements, making it far easier to sketch plans. The most important aspect of the work is that we'll be able to go to the Afghan archaeological institute and say these are the sites in this area, if you've got guys down there you can either go and visit them or you can at least start thinking about trying to protect them', zo stelde Thomas.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.