Wat betekent dat eigenlijk: cloud computing ?

2 oktober 2008

Met zoveel gepraat over 'cloud computing' is het makkelijk om in al die wolken verdwaald te raken. Maar als de term niet begrepen wordt of er de zin niet van inziet, dan bestaat er in ieder geval zeer goed gezelschap. Neem Steve Ballmer bijvoorbeeld, de grote man van Microsoft. Recent liet Ballmer niet veel heel van de uniciteit van het concept door te zeggen dat 'When people talk about cloud computing, they're talking just about taking some stuff, putting it outside the firewall, and perhaps putting it on servers that are also shared or storage systems'. Oracle's Larry Ellison, altijd goed voor een aantal quotes, verklaarde tijdens een recente conferentie met analisten dat 'The computer industry is the only industry that is more fashion-driven than women's fashion. Maybe I'm an idiot, but I have no idea what anyone is talking about. What is it? It's complete gibberish. It's insane. When is this idiocy going to stop ?' Volgens Gartner zijn de hard- en softwareverkopers de reden voor de verwarring. David Smith, vice president en onderzoeker van de analistenfirma zei dat 'he agreed that cloud computing represents another take on well-worn concepts, brought about as vendors slap the latest buzzword on their products if they think it will help them sell'. Maar Ballmer en Ellison zijn niet de enigen die wat moeite hebben met de term. De groeiende ontevredenheid over de term brengt ook de Free SoftwareFoundation goeroe Richerd Stallman op het toneel. Stallman geeft een benadering die afwijkt van die van beide CEO's. In een interview met de Guardian gaf hij er vooral Google's Gmail van langs, zeggende dat 'it was a trap aimed at forcing more people to buy into locked, proprietary systems that would cost them more and more over time. It's stupidity. It's worse than stupidity: it's a marketing hype campaign'. Tja, nog steeds schuld van de verkopers ?


Smith zegt dat hij begrijpt dat Ballmer en Ellison zich vooral verzetten tegen het concept om hun eigen business te beschermen tegen concurrerende software-modellen. Maar zij reageerden ook om de verwarring die ontstaan is door overgebruik van de term. 'The only people who aren't confused [by the term] are the ones with a myopic view of it, where they look at one little thing and say everyone else is wrong', zo zegt Smith. 'There is a fair amount of honest confusion [and] a fair amount of vendors confusing people. Not on purpose, just trying to paint what they are offering with the latest buzzword du jour'. 'Cloud computing' verschijnt op allerlei producten en diensten. Dell probeerde zelfs de term te patenteren, aangezien het die gebruikt voor zijn serverlijn, maar het Patent and Trademark Office wees dit (terecht) af. Microsoft en Oracle zijn overigens niet immuun. Ballmer kondigde zelf aan dat 'Microsoft has a new Windows platform in the works, Windows Cloud'. De aanbieding moet 'cloud-based applications' ondersteunen. Amazon operationaliteert de Elastic Compute Cloud Service, en Oracle was gaarne bereid haar software daarop te laten draaien. En die ontwikkelingen zijn, zo zegt Smith, deel van het probleem. 'Part of it is the rush to paint everything you have as a 'cloud,' because it's the new buzzword', zo zegt hij. 'It's the thing vendors feel they need to sell stuff, and in some places, IT people feel they need to put it on their project to get funding for what they want to do'. En hij vervolgt: 'Mixing the discussion of 'cloud-enabling technologies' with 'cloud computing services' creates even more confusion. … How can a Dell server and Salesforce.com's CRM both fall under the umbrella of 'cloud computing ?' Het antwoord natuurlijk is dat dat niet moet kunnen. In plaats daarvan, zo suggereert Smith, 'the two should be separated as services and enabling technologies, or to use terms that might already be passé: hardware and software. … It's the same advice we gave on things like client/server, e-business and [service-oriented architecture]. It's the same old thing in a lot of ways, and the same old abuse of the latest buzzword. In this case, I think [cloud computing] does fall fairly neatly into these two major perspectives [hardware and software]. You can start to get a handle on it if you understand that'. De vraag is of Smith gelijk heeft. Zeker wel daar waar het de term betreft. En natuurlijk betreft het hardware en software: zonder die twee is betrekkelijk weinig mogelijk. Maar wordt met 'cloud computing' eigenlijk niet gewoon Web 2.0. bedoeld ? Dat snappen we tenminste….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.