IBM, Linux en de windows-loze PC

6 augustus 2008

Samen met Red Hat, Novell en Ubuntu wil IBM ervoor gaan zorgen dat Linux sterker op de desktop doorbreekt en dat er eindelijk een Windows-loze PC gaat ontstaan. Na tien jaar Linux ondersteunt te hebben gaat IBM zijn inspanningen vergroten door Microsoft verder onder druk te zetten en Linux verder in de bedrijven te verspreiden. Terwijl IBM de afgelopen twintig jaar zowel met als tegen Microsoft is opgetreden is dit streven naar een Microsoft-vrije PC misschien wel de meest directe aanval die het softwarebedrijf uit Redmond van de hard- en softwaregigant ondervind. 'The idea of Microsoft-free personal computing has been in the air for a while', zo zegt Inna Kuznetsova, directeur Linux bij IBM. 'We're just partnering with Linux distribution vendors and hardware vendors to make it happen'. IBM betrekt er de meest vooraanstaande Linux-distributies van dit moment (Red Hat, Novell en Ubuntu) bij in een poging Microsoft-technologie te vervangen. Kuznetsova ging niet in op de financiele details die IBM met zijn partners heeft afgesproken, maar ze was duidelijk over wat IBM's rol in het verhaal is. 'Our role is more on evangelizing and providing the necessary software for corporate needs', zo zei ze. 'I think the need for alternatives to the Microsoft-dominated personal computing environment are there'.


Kuznetsova stelde dat ze klanten meermalen heeft horen verklaren 'that they have saved money by moving to a Linux desktop and away from Microsoft'. Als onderdeel van de anti-Microsoft poging zal IBM pre-loaded versies van Lotus Notes, Lotus Symphony en Lotus Sametime aan elk van de participerende Linux distributies aanbieden. IBM valt er tevens het Microsoft-marktaandeel onder kleinere ondernemingen mee aan. Daarnaast stelt ze een nieuwe 'independent software vendor (ISV) applicance toolkit ter beschikking. 'We're providing the toolkit to ISVs who will work with mid-market and small customers and allow them to package their applications with Linux and the necessary middleware', zo stelt Kuznetsova. Het idee hierachter is om ISV's en gebruikers een toolkit in handen te geven die het mogelijk maakt de details van een Linux installatie te vermijden en een eenvoudig te installeren applicatie te maken die eenvoudig kan worden gebruikt. 'We're viewing this as an alternative to the Microsoft Small Business Server group of products', zegt Kuznetsova verder. 'Rather than talk about virtualization technology for an appliance, we're talking about something that is simple and has a small footprint'. Ze vervolgt met de stelling dat het product zelfs vanaf een USB-stick kan worden gebruikt. IBM breidt daarnaast ook haar High Performance Computing (HPC)-aanbiedingen voor Linux uit met een nieuwe open source-aanbieding, waarin de Extreme Cluster Administration Toolkit (xCAT) is opgenomen die gebruikt wordt om HPC clusters te beheren. 'A lot of IT shops lack the experience to quickly deploy a Linux-based cluster. By making this software stack available we're trying to make cluster deployment faster', zo oreert Kuznetsova. Verder heeft het een nieuwe release van de Websphere Community Edition uitgegeven (versie 2.1.), gebaseerd op Apache Geronimo webserver. Sinds de presentatie van dit programma is het nu meer dan 1.3 miljoen maal gedownload. 'One of the new features is that it allows you to build custom servers. So users will only have the components that are necessary for running their particular application, and this adds tremendously to the agility and flexibility of the system. There are also additional server monitoring tools included and overall deployment and system management has been streamlined', vervolgt Kuznetsova. Zij zelf had ook een klein feestje te vieren. Het is een jaar geleden dat ze Scott Handy afloste als Linux-baas. Ze moet constateren dat alles goed gegaan is met het Linux initiatief van IBM, maar over een ding verbaasde ze zich. 'I think what I was surprised at the most is how far Linux gets into the datacenter, how deep it gets and how complex the projects are that customers implement. Many of them wouldn't be possible without Linux'. Hoe Microsoft op dit laatste initiatief redeneert is nog niet bekend. Veel zorgen hoeft ze zich nog niet te maken, maar het 'mislukken' van Windows Vista is wel aanleiding om na te denken. De druk op het bedrijf neemt toe. En het zijn geen kleine tegenstanders waarmee ze te maken heeft en die ze kan overnemen. Daarvoor is Big Blue zelfs voor Microsoft een maatje te groot….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.