Google-multitask-browser fikse aanval op Microsoft

2 september 2008

Google’s nieuwe browser ‘Chrome’ wordt een nieuwe bedreiging voor Microsoft Windows. Want het web is, zo zegt Google, straks – of zelfs nu al – belangrijker dan de PC. Er staat nog bêta achter, maar dat is bij ieder product van Google het geval. Google Chrome is echter een grote stap, omdat het hierdoor Microsoft niet zozeer met een browser aanvalt, als wel met een tool die op termijn het besturingssysteem overbodig wil gaan maken en de 'cloud' (het Web) leidend. Van een nieuwe browser liggen gebruikers over het algemeen niet wakker. 80 procent van de websites wordt bekeken met Internet Explorer, dat immers standaard bij Windows zit. Ongeveer 20 procent met het alternatieve Firefox dat fiks wordt ondersteund door Google, maar waarschijnlijk niet hard genoeg groeit. Het gaat Google niet om de hegemonie van Internet Explorer. Het heeft een browser ontwikkeld als een modern besturingssysteem: een omgeving waarin meerdere complexe applicaties gelijktijdig kunnen draaien, zonder elkaar in de weg te zitten. Een browser heeft daarmee over het algemeen grote moeite en bevriest of cracht. De structuur van Chrome, op de Google-site met een stripverhaal uitgelegd, is er op gericht om dat te voorkomen. Google wil zoveel mogelijk taken van de PC naar de browser overhevelen. Dat is een al langer bestaande visie van het bedrijf, die nu met deze browser in een actievere strategie wordt omgezet. Eigen software is dan voor de gebruiker in veel gevallen niet nodig. En aangezien gebruikers het over het algemeen geen probleem vinden om zo af en toe een relevante advertentie onder ogen te krijgen kan het nog winstgevend worden ook om dat soort applicatie gratis (of voor heel weinig geld) ter beschikking te stellen.


Het Internet heeft echter een enorme zwakte: er moet verbinding zijn. Google probeert met Google Gears, een uitbreiding van de browser die lokale opslag van gegevens mogelijk maakt, dat probleem te ondervangen. Webdiensten blijven daarmee ook werken als er geen verbinding is. Gears zit standaard in Chrome, maar is ook voor andere applicaties beschikbaar. Chorme heeft veel geleend van Firefox, Opera en Safari. Het is open source, zodat andere ontwikkelaard de softwarecode kunnen verbeteren en gebruiken. Google hoopt uiteraard het product daarmee stabieler te maken. Google-trucjes zijn uiteraard niet van de lucht: de Google-database wordt uitgebreid gebruikt met suggesties, automatische zoekopdrachten en relevantie-checks. Google zal niet met een eigen ebsturingssysteem komen, zoals al jaren wordt verwacht. Met Chrome heeft het een applicatie in handen die Office-software, email en talloze andere applicaties draaiende kan houden in een stabiele omgeving. Aangevuld met het mobiele platform Android, wat dit najaar verschijnt, is Google klaar om Microsoft op alle fronten aan te vallen. Android zal de strijd met Windows Mobile aangaan om de smartphone markt. Microsoft heeft nog geen problemen: Windows en Office hebben beide nog ongeveer 90 % van de markt in handen en er wordt veel geld mee verdient. Maar veel perspectief is er niet: elke nieuwe versie is niet meer zo vernieuwend en dat maakt de weg vrij voor andere alternatieven. Microsoft komt daardoor steeds meer onderd ruk te staan. Nog even naar Chrome, met een aantal karakteristieken op een rij:

Google neemt de belangrijkste functionaliteiten van Firefox en Opera over.

Een nieuwe pagina bevat automatisch negen veelbezochte sites en een zoekveld.

Tabbladen kunnen nieuwe browservensters worden en omgekeerd.

Webpagina's worden getoond in de machine van Safari.

Voor Chrome werd een nieuwe, snellere versie van Javascript ontwikkeld.

Uit meerdere tests blijkt dat Chrome sneller is dan concurrenten, zie hier en hier.

De interface is zo simpel mogelijk gehouden, waardoor het programma erg snel opstart.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.