Economische terugval: snijden in de kosten voor opslag

19 oktober 2008

Gezien de verzwakking van de wereldwijde economie behoeft het geen verwondering dat het verbeteren van de efficiency van de bedrijfsautomatisering en het stroomlijnen (zeg: terugbrengen) van kosten veel aandacht kreeg op de Storage Networking World Conference in Dallas afgelopen week. Met datacentra die qua Terabytes met 55 % op jaarbasis groeien en harde schijven die qua capaciteit ook met 30 % per jaar groeien concentreerden de meeste sprekers zich op een varieteit aan benaderingen voor opslagcapaciteit, energiekosten en technologiekeuzen. 'Green storage' was een zeer belangrijk thema op de conferentie. In een voordracht over de ware kosten van opslag qua energie- en koelingskosten, zei David Reinsel van IDC dat ' being green means a lot of different things. Green business, technology and energy activities come together at some level in every corporation, and a majority of respondents in an IDC/Computerworld survey are studying power and cooling issues or taking action to reduce their costs'. Hij introduceerde een methode voor de berekening van de milieukosten (energie en koeling) die zes factoren bevat: 'installed drives, total watts, lifecycle and workload, combined with geographic locations and costs'. Die berekening leidt tot een gemiddelde jaarlijkse kostenpost voor energie en koeling per harde schijf van $ 35,73. Reinsel stelde dat 'remedies to curb this cost could include temperature and alternative energy use at the data center, tiered storage, consolidation, solid state storage (SSD) and green hard disk drives in hardware; and de-duplication and virtualization in software'.


Erik Reidel van SNIA's Green Storage Initiative (GSI) identificeerde 'potential paths to green, such as improving usage efficiency, minimizing energy consumption and focusing on new technologies like solid state storage and alternative storage architectures'. Hij stelde dat 'enterprises need scientific measures and common vocabulary to assess green performance. Storage users can turn to the GSI and other active green associations like the Green Grid, 80PLUS, Climate Savers and the EPA EnergyStar data center energy efficiency initiative for developing standards on what they should measure, how they should measure, and goals and achievements'. Diane Bryant , Chief Information Officer van Intel, benadrukte eveneens de ontwikkeling naar 'groen'. 'The world is going green', zo zei ze. 'Intel's goal is to efficiently manage information and data to enable business growth and agility'. Zij schetste een benadering om de explosie van informatie te kunnen managen, gebaseerd op beleid en procedures 'for information lifecycle, data, capacity, security and rights management, and engineering innovation through SAN/NAS virtualization, thin provisioning, next-generation backup and recovery, fabric unification, and FCoE (Fibre Channel over Ethernet)'. Een onderzoek van Sunil Ahluwalia van Intel en Errol Roberts van Cisco concludeerde dat 'FCoE delivered the same performance as FC at 25 percent less cost'. Intel ziet eveneens een mogelijkheid in het integreren van nieuwe technologie, zoals SSD, in bestaande opslag-tiers, waardoor gebruikers een zeer hoge performance kunnen bereiken en een zeer hoge betrouwbaarheid, maar tegelijkertijd veel minder energie verbruikt (tot 90 % minder!). Marthy Smith, Chief Information Officer van ChoicePoint, riep op tot het gebruik van een 'shared storage model', waardoor datacentra hun performance kunnen verbeteren, maar tegelijkertijd veel kosten kunnen besparen. 'ChoicePoint has eliminated 500 rack units of servers and low-density storage, consolidated 23 SAN islands to one core-edge SAN, and cut costs by 40 percent. Software licenses were my biggest savings, and to ignore them could lose all savings from virtualization', zo gaf hij aan. Onder de analisten was het vooral Greg Schulz, oprichter van StorageIO Group, die voer was voor veel discussie met zijn indruk dat 'spending on non-essential, discretionary, nice-to-have and want-to-have new and emerging technologies will take a spending hit, and some startups will be squeezed. However, vendors who have strong value propositions to address need-to-have technologies and solutions that keep business and services running will see some softness but will continue to do well. It's back to the basics, and it will be about better efficiency in terms of getting more work done faster as well as maximizing usage'. Een ding is zeker: 'storage' staat volop in de belangstelling als het gaat om het besparen van kosten. En laat het nou ook net een onderdeel van de automatisering zijn waar heel veel op valt te besparen ! Het is dan ook zeer verwonderlijk dat Nederlandse IT-ers niet echt wakker lijken te liggen van 'green computing'. Slechts 30 %, zo blijkt uit een recent onderzoek van Computable.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.