Chinezen kwaad op Microsoft

21 oktober 2008

Chinese Internetgebruikers zijn woedend op Microsoft vanwege het gebruik van een anti-piraterijtool die Chinese gebruikers er op wijst dat ze legitieme software moeten gebruiken. Het 'Windows Genuine Advantage'-programma, waarmee we al bekend zijn in de Westerse wereld, is nu losgelaten op de Chinezen in haar strijd tegen piraterij. Het zorgt ervoor dat het scherm van de gebruiker op zwart gezet wordt als de geinstalleerde software een validatietest niet kan doorstaan. Het grootste deel van de 200 miljoen computergebruikers in dat land gebruikt niet-legitieme software. 'Why is Microsoft automatically connected with my computer? The computer is mine!', zo schreef een kwade blogger op het populaire Chinese webportaal Sina.com. 'Microsoft has no right to control my hardware without my agreement'. Een andere blogger raasde over de kosten van de geautoriseerde versies van de software. 'If the price of genuine software was lower than the fake one, who would buy the fake one?', zo schreef hij. Een bezoeker van een van de internetcafe's in Beijing stelde dat Microsoft de rechten van mensen schond. 'If, when I'm programing, the computer screen goes black, that will probably cause some important information to be lost', schrijft hij. 'Who will pay me for my loss then?' Microsoft niet, dat is wel zeker….


De 35 jarige Dong Zhengwei, een advocaat in Beijing, beschrijft Microsoft als 'the biggest hacker in China with its intrusion into users' computer systems without their agreement or any judicial authority' in de China Daily. 'Microsoft's measure will cause serious functional damage to users' computers and, according to China's criminal law, the company can stand accused of breaching and hacking into computer systems', zo geeft hij aan. 'I respect the right of Microsoft to protect its intellectual property, but it is taking on the wrong target with wrong measures. They should target producers and sellers of fake software, not users'. De softwaremaker verdedigde het programma op haar website als een onderdeel van 'its commitment to help protect its intellectual property and to help you avoid problems before they happen. … The purpose … is to help our customers to determine (if) genuine software is installed on their computers'. Gebruikers vrezen echter dat hun gegevens in gevaar zijn omdat het door Microsoft gebruikte programma sommige functionaliteiten van Windows kan uitschakelen. Het beschermingsprogramma dat Microsoft al langere tijd gebruikt in de Westerse wereld is pas met de laatste update van de Chinese-taal systemen in China in werking getreden. Het programma zorgt ervoor dat iedere 60 minuten het scherm op zwart vliegt en dat er voortdurend waarschuwingen worden gepresenteerd over het feit dat de gebruikte software niet legitiem is. De China Software Industry Association stelde dat het eveneens van plan is om actie te nemen tegen Microsoft. Directeur Chen Chong van de branchevereniging gaf aan de actie van Microsoft 'very bad' te vinden. Microsoft stelt dat het slechts beperkte informatie verzameld. Het stelt dat 'counterfeit software poses a far greater risk to information security' en geeft aan dat het zijn gebruikers helpt, gebruikers 'who may not be aware that they are using a fake product – and who risk problems such as data corruption or even identity theft'. Microsoft laat ook niet na er op te wijzen dat deze piraterij van software de Verenigde Staten tienduizenden banen kost en miljarden dollars. Over die banen, dat is nog maar eens de vraag; maar het kost Microsoft in ieder geval wel erg veel geld.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.