De tape vecht zich terug….

17 juli 2008

Deze week blijkt een van de druktste in de geschiedenis van de opslagtape, met HP en Sony gaan samenwerken om de nieuwe generatie van de Digital Audio Tape (DAT) te realiseren, en IBM en SUN hevig in gevecht zijn op als eerste met een 1 terabyte tapedrive te komen. Dit nieuws geeft aan dat tapeopslag nog steeds leeft, ook in de tijd van de steeds goedkopere harde schijven. 'Tape is the Rodney Dangerfield of storage', zo zegt Robert Amatruda, onderzoeksdirecteur bij IDC. 'No doubt there has been a decline in the market, but it's still a relevant technology widely deployed. The news proves there's still strong investment in what's become a mature technology'. Tape is altijd een zeer belangrijk onderdeel geweest van de opslaginfrastructuur, zeker voor het klein en middenbedrijf die kostenvriendelijke en makkelijk te beheren backup en recovery-tools moeten hebben. Tape speelt daarin een belangrijke rol. 'While it doesn't dominate the storage market like it did during the mid- to late 1990s, tape has evolved into a reliable, strong performing fit for lower-end markets', zo zegt Bob Wilson, vice president voor opslagplatformen van HP StorageWorks. 'Its death is overly exaggerated as it's a very vibrant technology'. Dat leidde HP en Sony ertoe gezamenlijk de DAT 320 te ontwikkelen, de zevende generatie van de Digital Data Storage (DDS)-standaard. De twee leveranciers zullen ieder hun eigen tapedrives gaan verkopen. 'Demand for higher-capacity data backup and archiving continues to be important for small and midsized businesses and enterprise environments', verkondigt Masayoshi Sugiyama, van Sony, in een verklaring. 'Combining HP's six DAT generations and Sony's 50-year history in magnetic recording technology provides a compelling solution'.De DAT 320 zal in een enkele cartridce 320 GB aan opslagcapaciteit bieden. Pluspunt is dat het nieuwe formaat per GB minder energie benodigt, terwijl het eveneens backwards compatible is. Verderop in de opslagwereld duelleren IBM en SUN met elkaar om als eerste een 1 TB tapedrive op de markt te kunnen brengen. IBM lanceert de System Storage TS1130 Tape Drive, voor kleinere instellingen in de financiele sector en de overheid. De drive is 54 % sneller dan de vorige generatie. 'But it's the new tape head that's the compelling technology story', zo zegt Bruce Master, globaal marketing manager voor tape storage van IBM. 'The Giant Magnetoresistive (GMR) head design, which has been in development for years, cuts down data read errors, improves data integrity and reliability', zo zegt hij. 'You can put more tracks on the tape with this head, and that means write more data. The design is as similar to a wide, one-lane road that's divided into eight lanes to support greater traffic flow'. En zo gaat hij verder: 'This first-generation GMR should be a good technology for the next eight to 10 years. The other tape elements have in recent years undergone similar evolutions, including the chipset and read/write elements. Together, such improvements have contributed to tape's continued progress. Just 10 years ago, we were excited about 10 GB on a tape, now it's a hundred fold that capacity'. De productontwikkeing is ook hard nodig om de tape aantrekkelijk te houden als opslagmedium in een wereld waar de prijs van schijfgebaseerde opslag in snel tempo daalt. 'Those who say tape is dead or dying are the uneducated', zegt Brian Babineau, analist van de Enterprise Strategy Group. 'Disk and tape will coexist and new standards are important for bigger, better and faster technology'. SUN presenteerde de StorageTek T10000B tapedrive voor mainframe-omgevingen. 'Sun has again delivered on its promise to help customers achieve greater datacenter efficiency and raised the bar on the industry by bringing the world's first 1 TB tape storage drive to market', zo zegt Jason Schaffer, SUN's senior directeur van opslagmarketing. De nieuwe drive kan de 500 GB tapes lezen en beschrijven van de bestaande tapes van SUN. Met de nieuw drive kunnen de oude tapecartridges ook een opslagcapaciteit van 1 TB aan. Amatruda zei dat 'the investments in new product design from HP, Sony, IBM and Sun prove that tape is still an innovative technology, some 50 years after its debut. It shows the longevity of the technology. These products and capacity points acknowledge there is a viable market to be addressed'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.