Meeste artsen gebruiken de electronische patientendossiers niet

14 juni 2008

Een rapport (dat in de New England Journal of Medicine van 18 juni wordt gepubliceerd) over het gebruik van electronische patientendossiers wijst op twee tegenstrijdige conclusies. Het rapport stelt dat artsen die electronische dossiers gebruiken in grote meerderheid stellen dat 'such records have helped improve the quality and timeliness of care'. Toch gebruikt nog geen 20 % van de artsen dergelijke dossiers. 'Bringing patient records into the computer age is crucial to improving care, reducing errors and containing costs in the American health care system', zo stelt het rapport. 'The slow adoption of the technology is mainly economic. Most doctors in private practice, especially those in small practices, lack the financial incentive to invest in computerized records'. Het nationale onderzoek concludeerde dat 'electronic records were used in less than 9 percent of small offices with one to three doctors, where nearly half of the country’s doctors practice medicine'. Paul Feldan, een van de drie artsen in een kleine prakrijk in Mount Laurel, heeft overwogen in electronische dossiers te investeren, maar heeft er uiteindelijk vanaf gezien. 'The initial cost of upgrading the office’s personal computers, buying new software and obtaining technical support to make the shift would be $15,000 to $20,000 a doctor', zo schatte hij. 'Then, during the time-consuming conversion from paper to computer records, the practice would be able to see far fewer patients, perhaps doubling the cost. Certainly, the idea of electronic records is terrific. But if we don’t see patients, we don’t get paid. The economics of it just seem so daunting'.

 


'We have a broken market for electronic health record adoption because the people who gain financially are not the people who pay', zo zegt Blackford Middleton, een expert in gezondheidstechnologie bij Partners Healthcare, een onderdeel van het Massachusetts General Hospital in Boston. 'To fix the market the government should play a role in providing incentives or subsidies to speed the use of computerized patient records, whose adoption rate trails most developed nations'. De federale regering heeft vorige week het Medicare-project aangekondigd, dat artsen financiele subsidies biedt om over te gaan op electronische patientendossiers. Hierdoor kunnen 1200 kleine praktijken in 12 steden snel de overgang maken. Het rapport gaf ook aan 'that electronic health records were used by 51 percent of larger practices, with 50 or more doctors'. Dit zijn de grotere praktijken die de besparingen van de digitalisering kunnen merken. 'The findings of the study broadly echo previous research on the adoption of electronic health records. Large medical groups have long been the early adopters, and small practices have struggled. But the new study is based on a large sampling — more than 2,600 doctors across the country — and a detailed survey, making it more definitive than past research', zo zegt David Brailer, die voorheen coordinator was voor gezondheids-IT binnen de regering Bush. 'The results also show a strong endorsement of electronic health records by doctors who have them, especially for what the report termed 'fully functional' records, which include reminders of care guidelines, based on a patient’s age, gender or medical history'. 82 % van degenen die dergelijke dossiers gebruiken stellen dat ze helpen in het vermijden van medische fouten en 85 % stelde dat zij preventieve zorg verbeterden. 'Those numbers are huge and very encouraging', zegt Brailer. '54 percent of doctors without electronic health records who said that not finding an electronic health record that met their needs was a major barrier to adoption. In short, they are not satisfied with the existing products, which tend to be designed for hospitals — big customers — instead of small practices. What we see is a deficit in innovation, and that is something innovators and the capital markets can address'. Brailer zelf heeft een bedrijf dat investeert in medische bedrijven, Health Evolution Partners. Een belangrijke vorm van vernieuwing wordt geboden door bedrijven als Microsoft en Google, die recent begonnen zijn met diensen die patient-gecontroleerde medische dossiers bieden die kunnen worden verbonden en gegevens kunnen uitwisselen met de patienten dossiers bij artsen en ziekenhuizen. Peter Masucci is met electronische dossiers begonnen 'to try to get our practice into the 21st century'. Conventionele software was veel te duur, zodat hij een webgevaseerde dienst afneemt van Athenahealth, een bedrijf dat online financiele en archiefdiensten aanbied aan artsenpraktijken. Masucci is enthousiast over de werking ervan en de voordelen die het biedt in zijn prakrijk met snelle toegang en betrouwbare informatie. 'Do I see more patients because of this technology? Probably no', zo zegt hij. 'But I am doing a better job with the patients I am seeing. It almost forces you to be a better doctor'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.