Bloggers in de hoek waar de klappen vallen

21 juni 2008

Ongeacht hoe een internetgebruiker denkt over blogs en bloggers, maar ze worden een steeds grotere bedreiging niet alleen voor de traditionele media, maar ook voor totalitaire regeringen. En dat ze effect hebben blijkt uit het feit dat sommige regeringen harder en harder reageren. Afgelopen jaar zag een verdrievoudiging van het aantal bloggers dat werd gearresteerd. Dat althans stelt een rapport van de University of Washington. 'Last year, 2007, was a record year for blogger arrests, with three times as many as in 2006. Egypt, Iran and China are the most dangerous places to blog about political life, accounting for more than half of all arrests since blogging became big', zo zegt Phil Howard, assistant professor en leidend auteur van het World Information Access Report. 'The real number of arrests may be much higher, as not every arrest makes it into the media'. Het rapport verdeelt de redenen voor de arrestatie van de bloggers in zes categorieen: 'violation of cultural norms, blogging involved with social protest, blogging about public policy, blogging about political figures, exposing corruption or human rights violations, and finally 'other'.


Naast landen als Iran, Egypte en China, worden ook regimes in het Midden-Oosten, zoals Syrie en Saoedi-Arabie, genoemd, net als Singapore, Maleisie en Thailand. In 2007 werden 36 bloggers wereldwijd gearresteerd, en sinds 2003 zijn er minimaal 64 in hechtenis genomen. In toaal is er minimaal 940 maanden aan gevangenisstraf uitgedeeld. Zelfs onze westerse democratieen zijn niet onschuldig: vanaf 2004 hebben Frankrijk, Canada, VS, Engeland en Nederland bloggers gearresteerd. Niet al deze arrestaties zijn onterecht; pedofilie (het uitvoering geven daaraan) en bedreigingen zijn immers acceptabele redenen om aangehouden te worden. Vooral zorgwekkend is de medewerking die westerse internetbedrijven verlenen aan totalitaire regimes. Zowel Yahoo als Google hebben details van bloggers aan de Chinese overheid overhandigd, ondanks het feit dat ze publiekelijk dat soort handelingen veroordelen. Hypocrisie ten top dus, want de Chinese markt is zo groot dat niemand die wil verliezen. Als er dus samengewerkt moet worden met totalitaire regimes dan schrikt niemand daarvan terug. Het internet zorgt er niet alleen voor dat mensen in het gevang terecht komen, het helpt ze soms ook om eruit te komen. Eerder dit jaar was er het veel gepubliceerde bericht dat de Amerikaanse blogger James Buck was gearresteerd in Egypte vanwege zijn pogingen om een anti-regeringsprotest vast te leggen. Hij wist middels Twitter zijn vrienden en collega's van dat feit op de hoogte te stellen. Ondertussen vertoont de bloggerswereld geen aanstalten om weg te gaan, hoewel veel van hen door de angst voor vervolging anoniem gaan werken. Maar wat al lang geldt, geldt ook hier: het woord kan veel sterker zijn dan het zwaard. En daarnaast: voor die ene blogger die wordt gearresteerd komen er twee anderen voor terug.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.