Persoonlijk benodigde opslagcapaciteit gaat gigantisch groeien

12 mei 2009

Een gezamenlijk rapport van twee marktonderzoekers voorspelt dat de hoeveelheid digitale content in een gemiddeld Amerikaans gezin in 2014 rond de 12 terabyte zal bedragen. Dus de vraag wordt waar dit alles moet worden opgeslagen en ge-backupt. Tom Coughlin, directeur van Coughlin Associates, zegt dat 'the findings include DVD libraries, and that accounts for a fair amount of the 12TB total. Half of the data is commercial content'. De DVD heeft sinds de introductie in 1999 de gewoonten van klanten veranderd, zo zei hij, 'creating a whole culture of library collection that never existed in the VHS world with people building libraries of more than one thousand discs'. De andere helft van de content bestaat uit 'user-generated' content, zoals foto's, muziek, video's en gedownload materiaal, zoals video on demand. Coughlin expliceerde dat 'the 12TB figure is based on projections from a survey of consumer use, how users were getting information and the rate at which they got it, plus growth projections for higher resolution formats. A couple of trends are very big, such as Internet-based content delivery. A lot of stuff people are getting, like from Netflix or iTunes, make it easy for people in their homes to make a quick [buying] decision'. Wat als fysieke media begint, zoals DVD's en CD's, eindigt waarschijnlijk op een harde schijf. 'I think that will be more and more of the trend, hopefully the content owners will be comfortable with that'. Dat is nog maar eens de vraag.


Al deze content moet beheerd worden. Bedrijven hebben de middelen daarvoor, Thuisgebruikers over het algemeen niet. 'There has been the advent of network attached storage (NAS) for home users and Microsoft does have its own consumer server, Windows Home Server. For the most part, home backup is mostly low-tech, like dragging one folder to another hard disk on your own computer or a USB-attached hard drive', zo gaat Coughlin verder. 'Simplicity is needed because home users are not storage administrators, nor do they want to be. A commercial user may have more capabilities to do monitoring and management, and tagging and metadata. Home users don't have the time or experience. It will become a crucial item for people with storage items'. Storage leveranciers voor de thuismakt zullen fikse aandacht moeten schenken aan 'remote storage access, privacy protection, disaster recovery, automatic backup, metadata and automated metadata generation of content'. Henry Fabian, uitvoerend directeur van Seagate, stelt eveneens dat 'storage support will have to be simpler. As things become easier to do, we tend to adopt them. If you have to construct a central server environment, well, some technical people might do it but a lot of people won't. We don't want to be technicians, we want to enjoy our life and have someone else make it convenient. So home servers on the retail side will make that easy', zo zegt hij. Veel functionaliteiten zijn al beschikbaar, zoals automatische backup, en zijn ook niet zo ingewikkeld om voor de thuismarkt in te zetten. Het is alleen de vraag wanneer dat gaat gebeuren. Fabian is nogal sceptisch over de onderzoeksresultaten. Mensen hebben wel belangrijker dingen om zich druk over te maken. 'We got a bit of a slow down right now. People are making sure they can pay their mortgage first', zo zei hij. Desalniettemin: het is duidelijk dat een belangrijke markt voor de toekomst 'opslag' en daaraan gerelateerde diensten zullen zijn.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.