World Digital Library is online

21 april 2009

De Digitale Wereld Bibliotheek is gelanceerd. The World Digital Library (WDL) staat op het internet, het is gratis, in meertalig formaat, met belangrijke materialen uit landen en culturen over de hele wereld en het is nu al de schatkamer van de algemene cultuur geworden. Het doel van de online bibliotheek is het bevorderen van internationaal en intercultureel begrip, het vergroten van de omvang en diversiteit van de culturele content op Internet, gratis materiaal beschikbaar stellen voor leerkrachten, wetenschappers en het algemeen publiek en het verminderen van de digitale kloof tussen- en in de landen zelf. De Digitale Wereld Bibliotheek maakt het mogelijk om ontdekkingen te doen, te studeren en te genieten van culturele schatten uit de hele wereld op een websiteDeze culturele schatten omvatten, maar zijn niet beperkt tot, manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, partituren, opnames, films, prenten, foto's, en bouwkundige tekeningen. Items op de WDL kunnen makkelijk worden bestudeerd per plaats, tijd, onderwerp, soort object en ook nog in verschillende talen. Speciale functies omvatten interactieve geografische clusters, een tijdbalk, geavanceerde beeldweergave en andere interpretatieve mogelijkheden. Op dit moment kunnen de bezoekers in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Portugees, Russisch en Spaans onderzoek doen. Veel andere talen zijn vertegenwoordigd in de boeken, manuscripten, kaarten, foto's, in hun oorspronkelijke taal.


De Digitale Wereld Bibliotheek is ontwikkeld door een team bij de Amerikaanse Library of Congress, met bijdragen van de partnerinstellingen in vele landen, de steun van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO), en de financiële steun van een aantal bedrijven en particuliere stichtingen. Technische hulp kwam vanuit de Bibliotheca Alexandrina. Zowel nationale bibliotheken, zoals de Bibliothèque Nationale de France, als culturele en educatieve instellingen uit verschillende landen, droegen bij aan het project. De bibliotheek wil geen concurrentie vormen voor andere al bestaande projecten, zoals de Europese onlinebibliotheek Europeana of Google Book Search, zo verklaarde James H. Billington, de directeur van de bibliotheek van het Amerikaanse Congres, en de belangrijkste stuwende kracht achter het initiatief. Wil niet, maar is het natuurlijk wel. De voorbije dagen was al een proefversie van de databank online. De organisatoren streven een geografische spreiding na, ondanks de beperkte informatisering in sommige gebieden. Ook Afrika en Oceanië zijn van de partij, met bijvoorbeeld instituten uit Mali en Uganda. Op een tijdlijn onderaan kun je een periode selecteren en krijg je meteen in beeld hoeveel items daarover voorradig zijn. Er is aanbod van 8.000 voor Christus tot na 1950. Behalve de ruime verspreiding van cultureel erfgoed beoogt de World Digital Library ook een beter begrip tussen volkeren. Er ligt een niet onaardig accent op het Nabije Oosten, met instellingen uit Irak, Saudi-Arabië, Qatar en Egypte. Voor de opstart van de digitale databank was 46 miljoen euro nodig, een bedrag dat gefinancierd werd door privépartners zoals Google en Microsoft. Daardoor zijn op de site nu 'een paar honderdduizend' items consulteerbaar. Dat is, op wereldschaal gezien, een erg bescheiden aantal dat bovendien ver van representatief is. Time is niet erg optimistisch: 'While the artifacts themselves are well-presented and engrossing, it's hard to see how this promising collection of primary sources can avoid competing with the likes of Google and Wikipedia for readers who don't need to read Genji in the original Japanese. A similar Library of Congress archive was established back in the 90s, making a big splash at first but eventually falling to the wayside. Still, the World Digital Library has been mostly created with students in mind, who are most likely to find its mix of primary sources useful — so long as they actually know it exists. For most of people, though, the Digital Library will likely be more of a thing to admire at leisure, when maybe visiting the museum or institution that houses a rare manuscript would be more time-consuming than clicking on an image and zooming to the parts that seem most interesting. Here's to hoping digitizing history and artifacts doesn't do what the advent of new media has done to print'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.