Oracle heeft ambities voor het datacenter.

20 april 2009

Tot verbazing van vele analisten heeft databaseleverancier Oracle serverleverancier Sun Microsystems overgenomen. Gartner dacht dat Cisco een waarschijnlijker kandidaat voor de overname was. Oracle krijgt met de koop ook de relatief winstgevende servertak van Sun. Die hardwareactiviteiten concurreren met Oracle's hardwarepartners. Oracle verwacht door deze overname 1,5 miljard dollar extra winst te halen dit jaar. In het tweede jaar na de overname moet dat al 2 miljard zijn, zo laat Ellison weten. 'Dat is qua winst per aandeel meer dan de overnames van BEA, Peoplesoft en Siebel bij elkaar opgeteld', zegt Oracle's financiele directeur Safra Catz in de conference call direct na de bekendmaking van de overname. 'Wij denken Sun veel winstgevender te kunnen runnen'. Er gaan al fikse speculaties rond over een recordaantal ontslagen bij Sun. Financieel analist Tony Sacconaghi van de investeringsbank Sanford C. Bernstein & Co stelt dat Sun in het nu lopende boekjaar 2010 geen 1,5 miljard dollar operationele winst kan halen, zoals Oracle nu voorspiegelt, maar slechts 800 miljoen. Om die beoogde winst toch te halen, moet Oracle volgens hem drastische maatregelen nemen. Hij rekent voor dat dit neerkomt op 5500 tot wel 10.000 ontslagen, afhankelijk van de timing daarvan. IT-onderzoeker Technology Business Research voorspelt vooral ontslagen in de afdelingen sales en marketing. Daarnaast zal Oracle de kostenstructuur van Sun aanpakken. 'Dat betekent ontslagen over de brede linie en het hervormen van kostencentra zoals dienstverlening en support'.


Sun heeft in november al een reorganisatie aangekondigd, waarbij 5000 tot 6000 banen verloren gaan. Tijdens de overnamegesprekken die Sun voerde met IBM is die bezuiningsoperatie gewoon doorgegaan. Guus Vossenaar van Sun Nederland zegt dat de koop door Oracle ook voor Sun zelf een flinke verrassing is. 'Wat betreft systemen gaan we ons nu concentreren op onze gezamenlijke klanten', Catz. Het merendeel van Oracle's databaseklanten draait die software op Solaris. Die Unix-variant van Sun draait op diens eigen UltraSparc-processors, maar er bestaat ook een uitvoering voor x86-chips. In de praktijk is de Sparc-uitvoering echter de belangrijkste van de twee. Larry Ellison zegt dat Solaris op Sparc-processors en Java de doorslaggevende factoren zijn voor de overname van Sun. 'Het bedrijf heeft diverse, spannende technologieën, maar die twee zijn doorslaggevend'. Analisten menen dat Oracle de hardwareactiviteiten van Sun op termijn best wel eens kan afstoten. Suns serverpartner Fujitsu is dan een waarschijnlijke koper. HP lijkt een zeer onwaarschijnlijke kandidaat voor Suns hardwaretak. HP heeft de afgelopen jaren juist zijn diversiteit aan hardwareplatformen teruggedrongen. Diens servers hebben nu óf x64-processors van Intel en AMD óf de 64-bit Itanium-chips van Intel. Een enkele analist wijst nog op IBM. IBM voert vele hardwareplatformen en besturingssystemen, waaronder sinds augustus 2007 ook Solaris van Sun. IBM heeft echter meer uniformiteit doorgevoerd voor zijn processors. De eigen Power-architectuur dient voor zware servers, waaronder ook de Blue Gene-supercomputers. x64 van Intel en AMD is voor servers in het algemeen. Daarnaast heeft IBM de 64-bit Itanium uiteindelijk laten varen. Een tweede scenario is dat Oracle zich ontpopt als allesomvattende IT-aanbieder. Dat de softwareproducent zich stort op de datacentermarkt als end-to-end leverancier. Om daarmee ook sterker te staan tegenover een IT-reus als IBM. Ellison zegt dat zijn bedrijf een breder bereik heeft. 'Van storage, via besturingssystemen en servers, naar databases en middleware'. Het nu opgekochte enorme bereik komt volgens de topman de klanten te goede. Hij stelt dat zowel Oracle als klanten nu flink kunnen besparen op de kosten voor systeemintegratie. Terwijl Ellison hints geeft over het beter op elkaar afstemmen van zijn software op Solaris, denken sommige experts ook aan een combinatie van OpenSolaris en Linux. Suns Jonathan Schwarz sloot een dergelijke mashup in 2007 al niet uit. Hij reageerde op zijn blog toen op een posting van Linux-schepper Linus Torvalds. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Oracle de open source van Sun afknijpt. Laatstgenoemde heeft op dat gebied een goede reputatie, maar de databasemaker doet er zelf ook aan. Het is ooit de ondersteuning van Oracle-programmatuur op Linux geweest die dat open source-besturingssysteem een flinke boost heeft gegeven in de zakelijke markt. Experts en analisten vrezen echter wel dat Oracle de open source-licenties flink te gelde gaat maken. Ook om de al openlijk gestelde winstdoelen te halen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.