Achterstand in oorlogsvoering

8 april 2009

Spionnen uit onder meer Rusland en China zijn erin geslaagd het elektriciteitsnetwerk van de Verenigde Staten te hacken. Zij hebben verborgen software geïnstalleerd waarmee het stroomnet valt te storen. Het doel van de indringers was niet om storingen te veroorzaken, maar dat kan wel tijdens een crisis of concrete oorlog. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten en het ministerie voor Homeland Security. 'The Chinese have attempted to map our infrastructure, such as the electrical grid', zo zegt een senior-spionnenjager. 'So have the Russians'. Andere bronnen van de Amerikaanse zakenkrant vertellen dat er op grote schaal cyberspionage – zowel verkenningen als daadwerkelijke hacks – is gepleegd. Veel van die aanvallen zijn niet opgemerkt door de getroffen bedrijven die kritieke delen van de nationale infrastructuur bezitten of beheren, maar door de Amerikaanse spionnen- en beveiligingsdiensten. Eind vorige maand is ook een omvangrijk Chinees spionagenetwerk opgerold. Daarbij zijn bijna 1300 computers in 103 landen gehackt. De slachtoffers van dit zogeheten GhostNet zijn organisaties in de overheids- en financiële sector. De Chinese regering ontkent (uiteraard) elke betrokkenheid bij de groep achter dit hackersnetwerk. 'Over the past several years, we have seen cyberattacks against critical infrastructures abroad, and many of our own infrastructures are as vulnerable as their foreign counterparts', zo zegt Dennis Blair, Directeur van National Intelligence. 'A number of nations, including Russia and China, can disrupt elements of the U.S. information infrastructure'.


Het is bijna onmogelijk om te weten te komen of een aanval door de betreffende regering wordt ondersteund, vanwege de moeilijkheid om identiteiten na te trekken in cyberspace. De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben echter wel electronische sporen van gestolen gegevens kunnen traceren die naar China en Rusland leiden. 'These are pure speculations', zegt Yevgeniy Khorishko, woordvoerder van de Russische ambassade in de VS. 'Russia has nothing to do with the cyberattacks on the U.S. infrastructure, or on any infrastructure in any other country in the world'. Ook de woordvoerder van de Chinese mbassade, Wang Baodong, liet weten dat 'the Chinese government resolutely oppose[s] any crime, including hacking, that destroys the Internet or computer network and has laws barring the practice. … China was ready to cooperate with other countries to counter such attacks', zo vervolgde hij, en hij voegde er aan toe dat 'some people overseas with Cold War mentality are indulged in fabricating the sheer lies of the so-called cyberspies in China'. Electriciteitsmaatschappijen houden hun mond dicht. 'Much of what we've done, we can't talk about', zegt Ray Dotter, woordvoerder van PJM Interconnection LLC, een grote electriciteitsdistributeur. Hij zei dat 'the organization has beefed up its security, in conformance with federal standards'. Ook Britse intelligentiediensten waarschuwen de eigen overheid voor hackende spionnen. Zo zou China in staat zijn telecomdiensten en nutsmiddelen in Groot-Brittannië lam te leggen. De Britse overheid is in vertrouwelijke documenten gewaarschuwd voor telecomapparatuur van de Chinese fabrikant Huawei, meldt de Times Online. Huawei-president Ren Zhengfei is een voormalig officier van de telecom-onderzoeksafdeling van het Chinese leger. Zijn bedrijf zou veel geld van de Chinese regering hebben ontvangen. De Huawei-hardware kan volgens de Britse spionnendiensten achterdeuren bevatten, waardoor de netwerken van klanten als British Telecom kwetsbaar zijn. John Tindle, hoogleraar 'telecommunications engineering' aan de Sunderland University, zei dat 'software or hardware could sit hidden in a network, waiting to be activated. If an unauthorised person were able to gain control of the equipment, its mode of operation could be changed. 'The ability to move traffic across the network could be switched off. Traffic could be re-routed to another node controlled by the attacker'.De Britse regering, maar ook de inlichtingendiensten zelf en het leger gebruiken het nieuwe nationale IP-netwerk van BT. Naast die directe verbindingen kan sabotage ook indirecte gevolgen hebben; voor kritieke nutsmiddelen als de stroom-, water- en voedselvoorzieningen. Het risico is weliswaar laag, maar de mogelijke impact is juist weer zeer groot, aldus de Britse intelligentiediensten.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.