Flash-drives nu ook in het datacentrum ?

11 maart 2009

Solid state drives gaan gewone harddisks vervangen in de toekomst, ook in het rekencentrum. Dat is althans de verwachting van de serversbouwers, zoals SUN. Dat bedrijf komt met SSD's voor zijn servers en blades, en gaat daarmee de mogelijkheid bieden om deze opslagtechnologie te gebruiken voor een groot deel van zijn apparaten. Sun deed die belofte vorig jaar al. Het komt ook met een prototype, de Open Flash Module, die het in de toekomst breed wil gaan inzetten in haar servertechnologie. Het bedrijf wil met de ontwikkeling van SSD-technologie vooral een poging doen om de populaire flash-drives te gebruiken als een middel om het energieverbruik terug te dringen en vooral (uiteraard) om iedereen er aan te herinneren dat Sun een commitment heeft daar waar het om efficiënt energieverbruik gaat. Vorig jaar bood Sun al de optie om SSD’s te gebruiken. Sun is niet de enige die deze richting op gaat. Alle leveranciers van servers zijn bezig met het klaarzetten van SSD's voor het datacentrum. De blades van HP en Dell zijn ook al met SSD’s uit te rusten en de grote systemen zouden wel eens spoedig kunnen volgen. HP gaat daarnaast zijn ProLiants met SSD-technologie uitrusten; Dell doet dat ook met zijn PowerEdge-lijn. Sun’s Open Flash Module is niet gebaseerd op hetzelfde ontwerp als dat voor harddisks geldt. Die zijn namelijk veel groter dan nodig is. Het normale chassis voor een harddisk moet het mogelijk maken dat harde schijven draaien en dat betekent dat een grotere ruimte nodig is dan de schijven groot zijn.


Flash-drives hebben alleen maar ruimte voor een paar chips nodig, en die worden iedere twee jaar kleiner. Het kleiner maken van de drive maakt het servermakers mogelijk om de hele opslagschijf of –schijven te integreren met het moederboard van de computer, waardoor minder halffabrikaten hoeven te worden gebruikt en waardoor computers aanzienlijk kleiner kunnen worden. De Open Flash Module, die Sun uiteindelijk wil gaan gebruiken (nu is het nog een prototype), ‘consumes 2 watts of power. A traditional spinning hard drive might consume 8 to 16 watts maximum’, zo zegt Michael Cornwell, leidend technoloog voor SSD’s bij Sun. ‘Multiply that over the thousands of drives in some data centers and you're talking substantial power savings’. Om het concept te populariseren licentieert Sun het ontwerp zonder vergoedingen en brengt het het in bij JEDEC, een standaardenlichaam, om het uiteindelijk te standaardiseren. Samen met Samsung ontwikkelde het bedrijf een speciaal type flash-technologie, dat vooral bedoeld is voor gebruik in rekencentra. De SSD-drives die het bedrijf nu introduceerde is een 32 GB SSD drive voor servers die ongeveer 1200 dollar kost. Naast het voordeel dat de technologie veel minder energie verbruikt is die ook beter geschikt om de snelheid van moderne processoren bij te houden. ‘As the technology gets more prevalent, it will have a dramatic change on how that backend storage gets used’, zo zegt Cornwell. Een direct einde voor HD’s is dat niet, vooral omdat de aanschafprijs van SSD veel hoger ligt, maar de opbrengsten wegen daar steeds meer tegenop. Volgens Albert Esser, Vice-President Data Centre Infrastructure van Dell, kost een flash-drive twee jaar geleden nog 25 keer zoveel als een traditionele harde schijf. Vorig jaar was die prijs nog maar het achtvoudige, terwijl de snelheid en efficiëntie bij Flash vele malen beter zijn dan bij harddisks. Een volledige overstap is echter niet te verwachten; Sun pleit er dan ook vooral voor om SSD als een tussenvorm in te zetten. Data die direct beschikbaar moeten zijn, kan je op een flashdrive zetten die voor directe toegang dicht bij de andere systeembronnen geplaatst worden. Voor minder belangrijke, statische storage kun je gewoon nog de mechanische HD inzetten. ‘When we first introduced an integrated hybrid system, everyone felt that specific industry groups with high storage performance needs would provide niche markets, but that the general IT market would be slower to adopt’, zo zegt Scott Delandy, van EMC. ‘So while the niches included credit card companies and companies doing currency conversions, we are now also seeing much more widespread general adoption. Nearly everyone in the enterprise has gotten the message that flash memory will benefit traditional storage investments, and people are actively looking at flash and determining where it makes the most sense’. En dat is ook de juiste benadering…

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.