Risico’s van IT-bezuinigingen nemen toe

10 maart 2009

De economische crisis kan een gevolg hebben dat eerdere crises, zelfs de Y2k (het 'jaar 2000-probleem), niet hebben veroorzaakt, namelijk de verstoring van de operaties in de rekencentra. Het gebrek aan investeringen en het terugschroeven van de bestedingen lijken de grootste bedreiging te worden van rekencentra, tenminste dat stelt de Association for Computer Operations Management (AFCOM), een beroeps- en belangenvereniging van managers van rekencentra. Gebaseerd op onderzoek onder de leden van de vereniging voorspelde AFCOM dat 'in a five-year period, one out of every four data centers would experience a serious business disruption, which could involve anything from an entire data center to a few pieces of equipment'. Maar Leonard Eckhaus, oprichter van AFCOM en oud-voorzitter, zei dat deze 'threat of disruption is increasing as the economy declines. We believe it will worsen'. Eckhaus baseert deze waarschuwing op feedback van de leden van AFCOM. Afgelopen mei voerde ze een eerste onderzoek uit bij de leden, waarop 300 antwoorden kwamen. In de herfst volgde een tweede questionnaire; op het moment dat de economische omstandigheden slechetr werden reageerden 133 leden. Bijna de helft van de rekencentrummanagers stelde dat budgetbeperkingen werden overwogen. Het onderzoek noemde ook een aantal specifieke redenen waarom er een verstoring van de operaties dreigde. Twee daarvan hadden te maken met beveiliging.


6.1. % van de antwoorden maakte melding van bezuinigingen op de fysieke beveiliging en 4,5 % verwees naar budgetbeperkingen op gegevensbeveiliging. Bijna 12 % stelde dat budgetbeperkingen verstoringen zouden veroorzaken. Deze onderzoeken houden echter geen rekening met de uitgaven van de federale Amerikaanse overheid voor het stimuleren van het bedrijfsleven. Het zou best eens kunnen dat rekencentra er veel beter voorstaan dan de rest van de IT branche. Tom Roberts, directeur van het rekencentrum van Trinity Information Services, de IT-tak van een zorginstelling met 17 ziekenhuizen, zei op een AFCOM conferentie dat 'the nearly $900 billion in stimulus money may accelerate my planned spending on electronic records. My environment is about to double, triple in size'. Spending on IT and the power and cooling to support it could add up to hundreds of millions of dollars. How can I keep up with that pace in a two-year period ?' Waarschijnlijk vinden veel bedrijven dit een zeer welkom probleem, maar Roberts heeft een ander, moeilijker op te lossen probleem: het is zeer moeilijk goed personeel te vinden. De AFCOM gelooft dat de economische crisis dit personeelsprobleem vergroot. 'Most people who move into data center management have worked in other areas and usually get a lot of their training on the job. There isn't much in the way of specific job training for data center workers. Consequently, the workforce tends to be older. As part of budget cutting, many of these workers are being offered buyouts, which is increasing the pressure to find people with the right skills to replace them'. Bezuinigingen op duurder personeel vergroot de risico's nu dus omdat goedkoper personeel niet of nauwelijks te vinden is. Rick Sawyer, een managing directeur bij EYP Mission Critical Facilities, een onderdeel van HP, zegt dat hij 'sees clients who can't fill positions for extended periods of time. The workforce has become less mobile because of the housing market, and companies are not willing to spend the money to pay for a relocation that might involve helping an employee sell his home. But companies are more willing to house employees in apartments, allow them to work out of their homes and fly them in an out on a periodic basis'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.