IBM introduceert ‘cloud labs’

10 februari 2009

IBM heeft haar positie in de ‘cloud’ deze week aanzienlijk versterkt. IBM kondigde deze week een hele lijst af met allerlei verbeteringen en uitbreidingen op haar al uitgebreide portefeuille voor klanten van de ‘cloud computing’-diensten die het bedrijf biedt. De kern van de aankondiging was een partnership met Juniper Networks ‘to demonstrate how a hybrid cloud could allow enterprises to seamlessly extend their private clouds to remote servers in a secure public cloud…’. Op die mededeling van IBM zaten we al een hele tijd te wachten. Van de drie partijen die hun bedoelingen met de ‘cloud’ helder moesten neerzetten (IBM, HP en Cisco) is IBM de eerste die daarin slaagt met hun ‘cloud labs ’ en de ‘cloud’ diensten die ze vanuit deze datacentra gaan aanbieden. IBM kondigde een paar kernberichten af aangaande hun activiteiten in de ‘cloud’. Naast een uitbreiding van ‘cloud’ klanten, meldt IBM de introductie van ‘global Services to offer data protection software as a service through the cloud’, wat aanvullend is op ‘a new IBM cloud environment for businesses to safely test applications’. Daarnaast lanceert het bedrijf nieuwe software die omgevingen van ‘cloud computing’ beheerd en beveiligd. En tot slot: ‘IBM showcases the first live demonstration of a global ‘overflow cloud’ –IBM and Juniper Networks to install hybrid cloud capabilities across IBM's worldwide Cloud Labs for customer engagements’.


IBM kondigt het als volgt aan: ‘IBM and Juniper Networks will demonstrate how a hybrid cloud could allow enterprises to seamlessly extend their private clouds to remote servers in a secure public cloud, as high priority applications are given preference over the lower priority ones when resources become constrained. IBM and Juniper are installing this network capability into IBM's nine world wide Cloud Labs for customer engagements. Once installed, IBM and Juniper could seamlessly roll client workloads from Beijing to Silicon Valley to Sao Paulo to ensure that clients never miss a service level agreement’. Wat IBM doet met ‘cloud computing’ hebben anderen nog niet gedaan: ‘cloudbursting ’ niet alleen tussen hun eigen datacentra, maar tussen de datacentra van klanten en de eigen Cloud Labs. Ze zullen zeker niet het enige bedrijf zijn die dit doet (of gaat doen) (Amazon lijkt met klanten daarover in gesprek te zijn en VMWare heeft de mogelijkheid aangegeven afgelopen jaar), maar IBM is waarschijnlijk het eerste bedrijf die de mogelijkheid heeft gedemonstreerd. Dat betekent dat ze echte technologie hebben om dat idee daadwerkelijk te realiseren. De ‘cloud’ partner van VMWare, Skytap, heeft vanaf September 2008 voortdurend gesteld dit via de virtuele machines van VMWare te ondersteunen, maar het is niet bekend of ze dit ook werkelijk in ‘real life’ hebben gedeminstreerd. Maar de technologie van IBM is in de prakrijk nog niet geïmplementeerd voor de negen genoemde Cloud Lab-locaties, dus het blijft, ondanks de demonstratie, toch een ‘visie’. Het lijkt er echter wel op dat de eerste implementaties snel gaan volgen. De vraag is wat IBM er mee gaat doen: wil het er een partner-systeem omheen bouwen en/of staat het ook ter beschikking van andere providers. Als het een IBM-aangelegenheid blijft (en dat zou zo maar eens kunnen….) dan bestaat de mogelijkheid voor een ‘cloud lock-in’. Maakt IBM het open dan zou het bedrijf zich wel eens kunnen neerzetten als de voornaamste partij als het gaat om ‘cloud’-infrastructuur.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.