Alarm: IT uit de middeleeuwen in Witte Huis

29 januari 2009

'Oude' computers, 'afgesloten' telefoonlijnen en een 'onwerkbaar' netwerk. De intrek van Barack Obama in het Witte Huis ging lang niet zo soepel als men had verwacht van een president die zoveel nieuwe technische snufjes gebruikte in zijn campagne. Was de campagne van Obama te vergelijken met de allernieuwste iPhone, zijn eerste werkdag in het Witte Huis, woensdag, leek op een oude telefoon met draaischijf. Twee jaar na het begin van de meest moderne campagne ooit maakte het presidentiële team kennis met de bureaucratische organisatie achter het regeringscentrum van de Verenigde Staten – een handvol afgesloten telefoonlijnen, oude computers met gedateerde software en een strenge netwerkbeveiliging. Voor de medewerkers van Obama betekende dat concreet: geen informatie bijwerken op de website Facebook. Niet meer met anderen overleggen via internet. Geen externe toegang tot e-mailberichten. Grote ongemakken voor het team dat Obama juist hielp groot te worden door het internet slim te gebruiken. 'It is kind of like going from an Xbox to an Atari', zo zegt Obama's woordvoerder Bill Burton. De huidige Xbox kan DVD- en BluRay-schijfjes afspelen, de Atari werkte in de jaren tachtig nog met cassettebandjes. Vlak na de inauguratie, dinsdag, was een medewerker van het internetteam naar het Witte Huis gekomen om te werken, maar hij kon niets anders doen dan vaststellen dat het onmogelijk was te weten welke programma's op welke computers stonden. Het was zelfs niet duidelijk welke computers waarvoor gebruikt konden worden. De teamleden, die gewend waren te werken op gloednieuwe Apple-computers, troffen pc's aan met zes jaar oude Microsoft-software. Laptops bleken schaars te zijn, en alleen uitgeleend te worden aan bepaalde mensen in de West Wing, het gedeelte waar de president zetelt.


De ‘script kiddies’ van Obama, gewend uitsluitend met de nieuwste Macs te werken, troffen in het Witte Huis computers aan met daarop zes jaar oude Microsoft software. Ook was er geen MSN, geen Facebook en alle mailaccounts die via Yahoo en Google liepen, waren geblokkeerd. En nauwelijks laptops. De nieuwe president van de Verenigde Staten blijft zich afficheren als een up-to-date computerman. Zijn eerste presidentiële YouTube-toespraak staat al online. Hij is actief op Twitter en kan niet zonder zijn Blackberry. Die heeft hij nodig om contact te houden met het volk. Obama handelt staatszaken af met zijn tweede smartphone: de Sectera Edge. Een met Windows Mobile 6.1 uitgeruste telefoon die in samenwerking met de Amerikaanse geheime dienst is ontwikkeld. De BarackBerry heet het ding nu al. Bush wordt op de valreep nog even snel weggezet als IT-Dinosaurus, want hij gebruikte nog Windows XP. Geen verkeerde keuze overigens. Het overgrote deel van het bedrijfsleven gebruikt XP, dus zo slecht is het niet. Verder is er geen enkele zichzelf respecterende systeembeheerder die in een werkomgeving MSN, Google Talk of Facebook toestaat voor zijn gebruikers. Geen laptops en USB-sticks? Heel verstandig, want die dingen raak je alleen maar kwijt buiten de deur – met alle gevolgen van dien. De hele staf van Obama zit vanaf deze week op Facebook, is vertegenwoordigd op LinkedIn, MSN’t en mailt via Google Mail en Hotmail. Ook het Twitter account van het Witte Huis, begin deze maand nog gehackt, is weer online. De zwakste schakel in IT-beveiliging is nog altijd de mens, en die dreigt nu de overhand te krijgen. Was het nu wel zo erg als de gadget-generatie van Obama het liet overkomen ? Waarschijnlijk valt dat allemaal wel mee, tenminste als de staf van Bush geloofd mag worden. Theresa Payton, Chief Information Officer van Bush van 2006 tot afgelopen september, zei dat 'the White House has everything a modern corporate office would — Windows XP, BlackBerrys, Outlook e-mail, plenty of laptops and lots of flatscreen monitors and Tvs. It's a shame if they're having problems moving in. We began to prepare for the transition well ahead of the election cycle. Our aim was to leave it in better shape than we found it'. David Almacy, webmaster van whitehouse.gov en Internet en e-communicatie-directeur van 2005-2007 geeft de logistiek van verhuizing de schuld. 'Bureaucracy is nonpartisan', zo zegt hij. 'Moving 3,000 people out and 3,000 people in is a Herculean task'. 'We have to be conscious of taxpayer dollars. We don't want to overspend, zo verklaart hij ook dat het Witte Huis niet zomaar alle nieuwste gadgets in huis heeft. Daarnaast 'We have to be conscious of the fact that everything we e-mail is considered public property and subject to full disclosure under the Presidential Records Act (PRA) of 1978. The law mandates that all an administration's written communication be archived, and then opened up to full Freedom of Information Act access five years after the end of an administration. It was weird to come back into the private sector', zo zegt Almacy, 'because I was still writing one-word e-mails — 'yup,' 'sounds good,' 'let's talk.' Finally I realized that I no longer had to worry about it all becoming matter of public record'. Er zijn een paar dingen die echt 'not done' waren voor de staf van het Witte Huis. 'Instant messaging is out, both for security reasons and because we weren't able to find a way to archive all IMs, as required under PRA'. Er is geen Wi-Fi of draadloze toegang tot Internet, aangezien ze te makkelijk te hacken zijn. En dat is zeer normaal en erg logisch. Geen beste beurt voor Obama's staf eigenlijk. Dat wat bedoeld was om Bush nog een trap na te geven lijkt een jammerklacht te zijn van verwende cyber-users, die blijken het woord 'informatiebeveiliging' niet te kennen. Kan nog wat worden daar, als de beslissingen van Obama voor dat ze genomen zijn op Twitter staan….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.