Skype klaar voor de mobiele markt

9 januari 2008

Skype Lite bèta is uit voor Android, Java-mobieltjes en Moblin. Ook de iPhone wordt uiteindelijk aan het mobiele pakket toegevoegd. Skype maakt werk van de succesvolle VOIP-applicatie voor de mobiele markt. Het bedrijf lanceert een versie van Skype Lite, die ook gratis beschikbaar is via de Google Android Market. De software werkt met Android-telefoons en met toestellen die Java ondersteunen. Er is er een versie in de maak voor de iPhone, maar voordat die kan worden gelanceerd zal eerst de energieconsumptie van de dienst moeten worden teruggebracht. Tevens maakten Skype en Intel bekend dat er een bètaversie voor Mobile Internet Devices. Deze draaien op de door Intel ontwikkelde Linux-variant Moblin. De mobiele Skype is een beperktere versie dan de desktopversie. Het is mogelijk voor 'mobile users to make Skype-to-Skype calls, send and receive instant messages from Skype contacts, see when your contacts are online, and make Skype calls to landlines and cell phones for low rates', aldus een voorlichter van het bedrijf. Skype Mobile is niet gratis. Het gebruikt lokale minuten en gegevens van providers om gesprekken mogelijk te maken; het is dus niet mogelijk om gratis gebruik te maken van WiFi-mogelijkheden.


'Making the Skype experience available for download to Android-powered devices, as well as hundreds of other mobile phones from the world's leading handset manufacturers, is a major step forward for Skype', zo zegt Skype's Chief Operating Officer Scott Durchslag 'Nearly half the world's population are mobile phones users today, and we know that many people who already use Skype want the option to use Skype on their mobile phones'. De Skype-dienst zal zeer nuttig zijn voor mobiele gebruikers die vaak internationaal bellen, omdat de Skype-tarieven daarvoor veel lager zullen zijn dan die van mobiele operators. De kosten zullen van de Skype Credit rekening worden afgeboekt, maar 'Skype-to-Skype calls won't cost anything besides the local airtime minutes'. Nu steeds meer smartphones met WiFi worden geintegreerd neemt de vraag naar software toe die het gebruikers mogelijk maakt tegen lage kosten gebruik te maken van VOIP. De mobiele telecombedrijven zitten echter niet te wachten op deze software, want dit gaat ten koste van het aantal gebruikte minuten en dus leidt het tot minder opbrangsten. Skype Lite is dan ook niet echt een WiFi- applicatie: het gebruikte lokale operators om telecommunicatie te realiseren. Dat is een concessie die Skype heeft moeten toestaan, omdat anders de introductie onmogelijk zou worden. Interessant wordt het echter indien een versie komt die daadwerkelijk rechtstreeks gebruik maakt van WiFi, waardoor geen verbinding met een telecom-leverancier nodig is. Skype doet het goed in deze economisch moeilijke tijden; het bedrijf is er in geslaagd om een groei van 50 % te bereiken in de meeste aspecten die zijn bedrijfsvoering betreffen: gebruikers, opbrengsten en gebelde minuten. Het heeft nu ook zeven achtereenvolgende winstgevende kwartalen gekend. Het bedrijf stelt zelfs dat 8 procent van alle belminuten ter wereld via Skype plaatsvindt. De nieuwe mobiele versie ondersteunt nog geen video-bellen, hoewel woordvoerders van het bedrijf aangeven dat dat niet al te lang meer op zich laat wachten. Durchslag zei dat 'the Android version will not be taken out of beta until it meets our standards for call quality, power management, and security'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.