Apple maakt iTunes vrij van DRM-beperkingen

8 januari 2008

Apple gaat alle songs in iTunes DRM-vrij aanbieden. Ook wordt de vaste prijs van 99 dollarcent per track losgelaten en krijgt de iPhone 3G-downloads. Dat heeft heeft Steve Jobs-vervanger Phil Schiller bekendgemaakt op de Macworld Expo. Eind maart zullen alle 10 miljoen via de iTunes-winkel verkrijgbare tracks DRM-vrij verkrijgbaar zijn, voor de eerste lichting van 8 miljoen songs geldt dat met onmiddelijke ingang. De muzieknummers zullen beschikbaar worden gemaakt in het AAC-formaat met een bitrate van 256Kbps. Daarmee komt de muziek van alle vier de grote muziekmaatschappijen zonder beperking beschikbaar. De andere wijziging in iTunes – dat Apple als ruilmiddel heeft gebruikt om de muzieklabels te overtuigen al hun tracks DRM-vrij beschikbaar te maken – is het loslaten van de standaardprijs van 99 dollarcent per track. De muzieklabels wilden al jaren variabele prijzen. Apple moest al toestaan dat beschikbare DRM-vrije tracks korte tijd 1,29 dollar kostten in iTunes Plus, maar dat bedrag werd een half jaar later toch naar 99 dollarcent verlaagd. Nu echter krijgen de muziekmaatschappijen hun zin.


Apple is de muziekmaatschappijen tegemoetgekomen. Er zijn drie prijsniveaus in iTunes: naast tracks van 99 dollarcent en 1,29 dollar zijn er nu ook muzieknummers waarvoor 69 dollarcent moet worden neergeteld. Hoeveel er voor welk nummer moet worden betaald wordt door de muziekmaatschappijen bepaald: deze zullen voor de nieuwste hits meer in rekening willen brengen dan voor oudere nummers. Of Apples DRM-formaat Fairplay uit de muziekshop verdwijnt is onduidelijk. Songs in dat formaat kunnen voor 30 dollarcent per nummer worden geüpgraded naar AAC; een album kan voor 30 procent van de reguliere albumprijs worden omgezet. Wat het effect van Apples stap zal zijn op DRM-vrije concurrenten zoals Amazon en Wal-Mart moet worden afgewacht. Apple maakte tevens bekend dat iPhone 3G-bezitters per direct nummers uit de iTuneswinkel via het 3G-netwerk kunnen previewen en downloaden – zoals dat al mogelijk was via een wifi-netwerk. Dat gebeurt voor dezelfde prijs als wanneer er een wifiverbinding wordt gebruikt. Met de stap van Apple kan worden gesteld dat DRM voor online digitale muziek op de vuilnishopen van deze eeuw kan worden bijgezet. De muziekmaatschappijen krijgen nog een aardige bonus ook. Het upgraden van de iTunes Library naar DRM-vrije versies van dezelfde muziek kan met een klik gebeuren: er moet echter wel 30 cent per nummer voor worden betaald. Dat betekent dat voor al die nummers een tweede keer moet worden betaald. Voor 60 miljard songs betekent dat 1,8 miljard dollar aan extra potentiele inkomsten. Een soort muziekbelasting dus. Als het niet echt nodig is zou ik dat laten zitten. Het zal de maatschappijen op lange termijn niet redden. Zeker niet nu Apple met deze stap de positie van iTunes als grootste leverancier van online muziek voor de eerstkomende jaren heeft gewaarborgd. Het enige wat de maatschappijen nu nog kunnen doen om de online-muziekverspreiding in eigen handen te krijgen is iTunes kapot maken. Dat hebben ze alle vele malen geprobeerd en is niet gelukt. De kans dat dat nu gaat lukken is nog veel kleiner geworden. Steve Jobs heeft opnieuw een belangrijke strijd gewonnen. Twee jaar geleden riep hij de muziekmaatschappijen op om hun muziek DRM-vrij te maken. Het ziet er naar uit dat hij daar nu in geslaagd is.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.