Tja, veel knulliger kan het niet….

6 januari 2009

Een ontslagen IT-medewerker heeft blog-platform Journalspace.com 'vernietigd'. Alle data is weg, het platform uit de lucht en de boedel zelfs te koop gezet. Het blogplatform moest er afgelopen december aan geloven toen een oud-medewerker de gehele gegevensbank van het bedrijf heeft gewist. De server waar alle gegevens op stonden is vlak voor de kerstperiode grondig gewist, waardoor vele bloggers hun memoires in rook zagen opgaan. Bijzonder behulpzaam daarbij was dat het bedrijf een bijzonder stuntelig backupsysteem gebruikte. De server draaide een redundant systeem van twee grote in RAID geplaatste harde schijven. Dat een dergelijke opstelling helemaal niet bedoeld is om via een backup gegevens veilig te stellen bleek toen de IT-ers probeerden de zaak te herstellen. De bedoeling was dat bij het falen van de ene schijf, de gegevens opgeslagen bleven op de andere schijf. Vergeten werd dat gegevens die tegelijkertijd op beide schijven vakkundig worden overschreven, niet meer te herstellen is. Terwijl Journalspace zelf twee mogelijke oorzaken noemt, sabotage of een fatale crash van het besturingssysteem, is het eerste het meest waarschijnlijk. Het systeem draaide op OS X Server, wat het zeer crashen onwaarschijnlijk maakt. Heel toevallig is een paar maanden eerder een werknemer ontslagen die volgens het bedrijf betrapt was op diefstal. Deze medewerker was degene die verantwoordelijk was voor het opzetten van de door Journalspace gebruikte backupomgeving.


Inmiddels is de domeinnaam te koop gezet op eBay, terwijl de broncode van het platform mogelijk wordt vrijgegeven. Reezle, een foto-sharing-dienst, die door hetzelfde bedrijf dat Journalspace.com exploiteerde, Lagomorphics, wordt gehost, had geen last van de uitval van JournalSpace. Dit laatste forum werd opgericht in 2002. Op Dorrie's Fun Forum, een virtueel klaagpodium voor een aantal fanatieke JournalSpace-gebruikers, was de verontwaardiging groot. Een voorbeeld post van Benb op 18 december: 'Will JS ever get their act straight? How many times do we have to go through this before this kind of nonsense stops happening? My fear is what is happening to all of our journals right now — what kind of carnage will we return to? Oh well. Nothing new under the sun'. Uiteindelijk begon de gemeenschap de nieuwe realiteit te erkennen. Betty, op 31 december: 'I'm sick. I'm just sick. I can't believe JS is gone. Everything from almost 5 years. It can't be just over, just like that. It can't be. All my friends are scattered everywhere. I just know we'll all lose touch. I have links all over the place but have had so much to deal with here that I just can't find the energy to keep up'. Pogingen om blogs te herstellen zijn niet echt succesvol, al hebben somminge bloggers met succes het een en ander hersteld met behulp van Google.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.