Steve Jobs moet zich uitlaten over geruchten

5 januari 2008

Steve Jobs schrijft in een open brief dat hij een hormoonafwijking heeft, waarvoor hij nu behandeld wordt. In de brief schrijft Jobs openhartig over zijn veelbesproken gezondheid. Hij heeft naar eigen zeggen last van een hormoonziekte, waardoor eiwitten in zijn lichaam worden aangetast. De afwijking werd recentelijk pas na veel onderzoek ontdekt. Door deze ziekte heeft hij het afgelopen jaar veel gewicht verloren, maar de remedie is volgens hem relatief eenvoudig. Jobs verwacht dat het herstel tot mei of juni gaat duren. In de tussentijd blijft hij gewoon actief als Chief Executive Officer (CEO). De Raad van Bestuur van Apple laat weten dat zij Jobs ten allen tijde steunen. Mocht er een dag komen dat Jobs zijn werk moet opgeven, dan wordt dit direct bekend gemaakt, staat in een verklaring. De koers van Apple steeg na de berichtgeving met ruim vier procent, net zoals ze na de geruchten gekelderd was. Het afgelopen jaar is er vaak over de gezondheid van Jobs gespeculeerd. In juli gaf de topman toe gezondheidsproblemen te hebben, maar deze waren niet levensbedreigend. Jobs afmelding voor de Macworld Expo zorgde eind december voor een koersdaling van het Apple-aandeel. Jobs had eerder al gezondheidsklachten. In 2004 werd een tumor uit zijn alvleesklier verwijderd.


Gewoontegetrouw neemt Steve Jobs tijdens de Macworld Expo de keynote voor zijn rekening, en over het algemeen kondigt hij dan op geheel eigen wijze nieuwe producten aan. De 2009-editie van de Mac-bijeenkomst zou echter zonder Jobs plaatsvinden en marketingtopman Phil Schiller zou de keynote voor zijn rekening nemen. De afwezigheid van Jobs was reden voor speculaties omtrent de gezondheid van de Apple-topman. 'As many of you know, I have been losing weight throughout 2008', zo schreef hij. 'My doctors think they have found the cause — a hormone imbalance that has been 'robbing' me of the proteins my body needs to be healthy. Sophisticated blood tests have confirmed this diagnosis. The remedy for this nutritional problem is relatively simple and straightforward, and I’ve already begun treatment. But, just like I didn’t lose this much weight and body mass in a week or a month, my doctors expect it will take me until late this Spring to regain it. I will continue as Apple’s CEO during my recovery. I have given more than my all to Apple for the past 11 years now. I will be the first one to step up and tell our Board of Directors if I can no longer continue to fulfill my duties as Apple’s CEO. I hope the Apple community will support me in my recovery and know that I will always put what is best for Apple first. So now I’ve said more than I wanted to say, and all that I am going to say, about this'. De Raad van Bestuur van het bedrijf heeft aan een korte verklaring voldoende: 'It is widely recognized both inside and outside of Apple that Steve Jobs is one of the most talented and effective CEOs in the world. As we have said before, if there ever comes a day when Steve wants to retire or for other reasons cannot continue to fulfill his duties as Apple’s CEO, you will know it. Apple is very lucky to have Steve as its leader and CEO, and he deserves our complete and unwavering support during his recuperation. He most certainly has that from Apple and its Board'. En daarbij laat de Raad het. Kort en krachtig. Hoewel er wel getwijfeld kan worden aan de wijsheid van diezelfde Raad om een geruchtencircus op gang te laten komen als de ziekte van Jobs zo weinig voorstelt. Het is dan ook nog maar eens de vraag of dat werkelijk wel zo is en of dit stofwisselingsprobleem niet een andere oorzaak heeft. Maar vooralsnog lijkt alles weer in orde en kan de koers van het bedrijf weer herstellen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.