En wederom slaan opslagmogelijkheden alles.

21 april 2008

En wederom doen een aantal storage-ontwikkelingen van zich spreken, al moet nog even afgewacht worden of alles wel zo'n impact zal hebben als verwacht wordt. Zo toonde tijdens de NAB Show Inphase Technologies de veelbelovende holografische opslagtechnologie. En wederom belooft het bedrijf wat: nu dat het in mei toch echt met de levering van de Tapestry-hardware zal starten. De holografische opslaglijn van Inphase bestaat uit de Tapestry-drive en opslagmedia in cartridges. De holografische schijfjes hebben een doorsnede van 130 millimeter en worden met blauwe lasers beschreven. Elke cartridge kan volgens het bedrijf 300GB aan gegevens opslaan, met een opgegeven lees- en schrijfsnelheid van 20MB per seconde. Maar dat is nog maar het begin: Inphase zegt in volgende generaties de capaciteit van de media op te schroeven schroeven naar 800GB, gevolgd door een capaciteit van 1,6TB. De snelheid voor lezen en schrijven zal daarbij naar respectievelijk 80 en 120MB per seconde stijgen. Of het bedrijf hier echt in slaagt moet nog even worden afgewacht.


Want ruim een jaar geleden kondigde het bedrijf al aan zover met haar technologie gevorderd te zijn dat het in maart 2007 kon beginnen met leveren van de hardware. Daarna werd er niets meer vernomen. Inphase belooft nu echter in mei de 300GB-cartridges voor 180 dollar per stuk te gaan verkopen, terwijl de drive 18.000 dollar moet opleveren. Ook over de duurzaamheid van de schijven doet Inphase positieve verhalen. De holografische opslag zou minstens vijftig jaar mee moeten gaan. Naast Inphase kwam ook Western Digital met een nieuwe harde schijf. De 2,5” schijf draait op tienduizend toeren per minuut en heet Velociraptor. De nieuwe schijven worden in een 'Icepack' geleverd: een adapter met ingebouwde koeling. Dat is nodig ook, want met 10.000 rotaties per minuut is de schijf een hele krachtige opslageenheid. De schijf heeft zeer snelle toegangstijden. het enige wat tegen de schijf kan pleiten is de beperkte opslagcapaciteit van 300GB. Voor 300 euro krijgt een archivaris wel een krachtig opslagmedium in handen. Qua performance heeft de schijf weinig concurrentie. De Velociraptor heeft een leessnelheid van 102MB per seconde. Qua schrijven is dat 101,6MB per seconde. En tenslotte: Fujitsu. Dit bedrijf heeft een nieuwe harde schijf gepresenteerd waarvan de gegevens hardwarematig versleuteld kunnen worden met 256bit AES-encryptie. De processor van de harde schijf zorgt er voor dat gegevens direct versleuteld weggeschreven worden. Diezelfde processor verwijdert ook de encryptie als gegevens van de harde schijf worden opgevraagd. Hierdoor is het niet meer nodig om softwarematige encryptie te gebruiken, aldus Fujitsu. De Advanced Encryption Standard (AES) (ook Rijndael genoemd) is de opvolger van de Data Encryption Standard (DES). AES is gestandaardiseerd in 2001, na een vijf jarig standaardisatieproces. Als standaard is het in mei 2002 echt actief geworden. Wikipedia schrijft niet voor niets dat 'As of 2006, AES is one of the most popular algorithms used in symmetric key cryptography. It is available by choice in many different encryption packages'. AES is de ontwikkeling van twee Belgische cryptografen, Joan Daemen en Vincent Rijmen . Het voordeel van AES is dat het betrekkelijk eenvoudig te implementeren is en dat het weinig geheugen vergt.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.