Blijft MySQL een open source database ?

19 april 2008

MySQL is een van de meest populaire databaseprogramma's die vandaag de dag in gebruik zijn. De populariteit is vooral te danken aan het feit dat de ontwikkeling van de database gebaseerd is op een open source community. Er bestaat echter angst binnen de gemeenschap dat in de toekomst het open source karakter van de database in gevaar komt, nu de database onder de hoede van Sun is gekomen. Reden voor die angst is de 1 miljard dollar die Sun in MySQL heeft geinvesteerd. Vragen over de bedoelingen van Sun doen dan ook in razend tempo de ronde. Afgelopen week kondigde de MySQL divisie van Sun de komst van MySQL 5.1., die wordt verwacht in juni. De release ligt gigantisch achter op schema en volgt op de laatste grote upgrade, MySQL 5.0., tweeeneenhalf jaar geleden. MySQL maakte eveneens een aantal nieuwe functionaliteiten bekend voor versie 6.0., die op dir moment in een alpha-stadium is. Onder die functionaliteiten valt een online backup van de database. Sommige kenmerken van die online backup zullen echter alleen in de commerciële Enterprise editie van de database komen, en niet in de gratis beschikbare community-version. En die praktijk heeft tot fikse kritiek geleid op verschillende blogs en ook de open source site Slashdot.org is niet enthousiast daarover. De storm begon met een posting van MySQL-consultant Jeremy Cole, die stelde dat door functionaliteiten te reserveren voor de Enterprise Edition, MySQL het ontwikkelmodel aan het veranderen is.


'The size of the user base for MySQL Enterprise is much smaller than for MySQL Community', zo schrijft Cole. 'That means these critical features will be tested by only a few of their customers. So, in effect, they will be giving their paying customers real, true, untested code'. Cole's opvatting is overgenomen door anderen, waaronder ook MySQL consultant Vadim Tkachenko, die ernstige bedenkingen uitte over de 'openheid' van MySQL (3) 'A Year ago I remember MySQL Proxy was not available for wide usage, only for enterprise customers. Fortunately, it was changed during last year', zo schrijft Tkachenko. 'Now we see that new features will be available only for Enterprise customers. Why does Sun decide to develop new software under Open Source license, but MySQL decides to take away features developed for next version'. Marten Mickos, voorheen Chier Executive Officer van MySQL en senior vice president van Sun, verdedigde en verhelderde het open source commitment van MySQL. 'Having production add-ons that we provide only to paying customers currently seems to be a useful model', zegt Mickos. 'Our partners and customers think it is great. Many users think it is great. But not all do (as evident from this thread on). I would hope we could please all, but I am afraid we cannot'. Mickos stelde dat de invloed van Sun zich hier niet deed gelden, want dat dit allemaal al lang besloten was toen Sun nog geen eigenaar van het bedrijf was. Mickos merkte op dat 'Sun actually asked him if the company should open source all of the backup components. … I will have such a discussion with my colleagues at Sun in the coming months'. En daarbij: MySQL heeft al eerder bepaalde componenten alleen toegankelijk gemaakt voor betalende gebruikers. Analist Matthew Aslett, van 451 Group, stelde in zijn analyse dat 'MySQL has already announced database design tool MySQL Workbench would have components that are not available as open source. Before that the company introduced Network Monitoring and Advisory Services with the enterprise version in October 2006, zo schrijft Aslett. 'Additionally, MySQL removed the Enterprise tarballs from its community FTP site in August 2007'. (4) Een woordvoerder van MySQL stelde dat: 'MySQL has no intention to close-source or cripple the MySQL server. As it was with MySQL, under Sun our strategy will be around offering the full-featured MySQL Community database server under the open source GPL license. This is designed for the technical, do-it-yourself developer who chooses to spend their own time supporting themselves to save money. And the MySQL enterprise subscription is for corporate customers who are willing to spend a little money for additional services to save time and gain peace of mind'. Verder stelde hij dat er nog definitieve beslissingen moeten worden genomen en dat MySQL uiteraard open staat voor feedback van klanten en community. 'That said, we are trying to get past the flames of a few vocal minority to have an honest discussion'. Och ja, de open source wereld staat wel meer in vlam….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.