Hewlett-Packard stapt in markt voor Records Management

1 april 2008

Werden eerst bijna alle ECM-applicatie-leveranciers opgekocht, nu lijkt het tijd te zijn voor de RMA-leveranciers om te worden opgeslokt door de grote jongens in de IT-markt. Hewlett-Packard wachtte op 31 maart tot de beurs gesloten was om aan te kondigen dat het het Australische Tower Software, een van de leidende leveranciers van document en en records management software, had gekocht. Veel details werden over de deal, die eind tweede kwartaal moet zijn afgerond, niet bekend gemaakt. De verwerving van Tower Software complementeert goed met de huidige e-discovery en compliance-oplossingen van HP. In principe is de aankoop de bevestiging van een al bestaande nauwe samenwerking tussen de twee betrijven. HP integreert Tower's TRIM Context met het HP Integrated Archive Platform voor een gecombineerde records management en compliance solution. HP en Tower werkten al nauw samen; de overname hoeft dan ook op zich niet als een verrassing te komen.


'Trim Context is a records management solution designed to help companies differentiate between business records and business correspondence, and, when used as part of HP's archive solution, provide one searchable database', zo stelt Tower CEO Martin Harwood. 'The acquisition will greatly expand my company's opportunity to grow. I'm absolutely thrilled and excited by the acquisition. From Tower's perspective, this alliance will open global markets that Tower could never do on its own. The combination of HP and Tower will allow us to scale and provide our customers with a comprehensive portfolio of enterprise information and IT management software solutions. We have partnered with HP for years, so today’s news is exciting because we will now be able to enhance how we serve our joint customers and partners'. Waarmee niet gezegd is dat Tower het slecht doet op de markt. 'Tower's been growing faster than the rest of the records management market at about 25-28 percent annually, versus an industry average of 15-18 percent'. Tower Software heeft meer dan duizend klanten wereldwijd en plm. 780.000 gebruikers, voornamelijk bij energiebedrijven, bio-industrie, gezondheidszorg en de advocatuur. Forrester verwacht dat alleen al in Noord-Amerika de komende vijf jaren meer dan 5 miljard dollar zal worden uitgegeven aan e-discovery en records management. Robin Purohit, de algemeen manager van HP's Information management Software Group, stelt dat de overname 'presents HP with a huge opportunity to gain ground in the fast-growing records management market that has no clear leader. With increasing government and industry regulations, demand for better records management and easy access to documents for legal and other matters, has never been stronger. The combination of the HP and Tower software portfolios is expected to be hugely beneficial to the legal and IT organizations of businesses all over the world'. Tower Software heeft meer dan 22 jaar ervaring in de papieren en electronische records managementwereld. Harwood gaf aan dat het 'largest contract to date in the U.S. involved some 360,000 users as part of a deal with IT services firm EDS for the Navy and Marine Corps'. Dat is dan ook bijna meteen de helft van het aantal gebruikers van het softwarebedrijf. De aankoop van HP lijkt een reactie op de aanschaf van FileNet door IBM, Stellent door Oracle en Documentum door EMC. De aankoop geeft aan dat ook de RMA-markt, zeker daar waar het internationale bedrijven en organisaties betreft, steeds meer het speelveld is van IT-giganten. 'When I founded Tower more than 20 years ago, we set out to develop the world’s best records and document management software. By joining forces with HP – one of the world’s largest technology companies – we expect to take TRIM Context to the broader global market', zo zegt Brand Hoff, oprichter van het bedrijf. 'This will mark a new era for Tower’s customers, employees and partners. I am pleased to fully support this transaction and encourage our Tower shareholders to accept HP’s offer, in the absence of a higher third-party offer'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.