Warner Music: bestandsdeling legaliseren levert toch zeker twintig miljard op….

29 maart 2008

Warner Music heeft een idee gelanceerd om bestandsdeling (file-sharing) te legaliseren als een middel om muziek te verspreiden in ruil voor een vast maandelijks bedrag van iedere gebruiker van Internet. Om het plan uit te werken heeft het bedrijf Jim Griffin in dienst genomen, die gaat proberen het in de eerstkomende drie jaren te realiseren. 'Today, it has become purely voluntary to pay for music', zo stelt Griffin. 'If I tell you to go listen to this band, you could pay, or you might not. It's pretty much up to you. So the music business has become a big tip jar'. Juridische strijd tegen filesharers heeft vooral veel antipathie tegen platenmaatschappijen opgeleverd, maar de resultaten zijn niet om over naar huis te schrijven: het uitwisselen van muziek is niet of nauwelijks ingedamd. Aangezien filesharing dus blijkbaar niet bestreden kan worden, gooit het bedrijf het dan maar op een andere boeg. Net als de andere grote muziekbedrijven merkt Warner dat het stilletjes aan tijd wordt voor andere business modellen. De bedoeling is nu dat tegen de betaling van bijvoorbeeld vijf dollar per maand door iedere gebruiker van Internet onbeperkt muziek gedownload kan worden.


Het precieze bedrag is afhankelijk van de welvaartssituatie van een land; de maandelijkse prijs zal dan ook varieren. 'We're still clinging to the vine of muzic as a product', zo zegt hij. 'But we're swinging to the vine of music as a service. We need to get ready to let go and grab the next vine, which is a pool of money and a fair way to split it up, rather than controlling the quantity and destiny of sound recordings. I don't think we should be suing students and I don't think we should be suing people in their homes. We want to monetize the anarchy of the Internet', zo zegt Griffin. Volgens hem zal het uiteindelijk een wereldwijde geldstroom van zo'n 20 miljard dollar per jaar opleveren, waarmee alle rechthebbenden (inclusief de artiesten) kunnen worden betaald. Het systeem kan worden aangevuld met advertenties, die worden getoond aan die gebruikers die weigeren een maandelijks bedrag te betalen. De eerste critici hebben zich al gemeld. David Barrett, die bij internetgigant Akamai over P2P-netwerken gaat, vindt het lijken op afpersing, omdat iedereen gedwongen wordt mee te betalen. Griffin: 'We are in the earliest stages of what is a dynamic conversation about licensing opportunities in the global digital marketplace. It would be unfortunate if a creative and fruitful dialogue were sidetracked by a rush to judgment about what was simply my own illustrative example of one of many concepts I have in this space'. De muziekmaatschappjnen hebben eindelijk DRM-loze MP3's geaccepteerd en willen steeds meer advertentieondersteunde muziek gaan leveren via sociale netwerken (alleen in een streaming-versie). 'There's a lot of experimentation in the marketplace right now and that's ultimately a good thing for the industry and for fans', zo zegt Mitch Bainwol, CEO van de RIAA. 'It's important to note that all of the many ideas being floated out there involve voluntary payment systems, and not a government-imposed compulsory license. This would be the marketplace at work'. Griffin heeft ook ondersteuning gevonden bij Public Knowledge, een belangengroep gericht op het beschermen van de rechten van consumenten in de digitale cultuur. Gigi Sohn, een van de oprichters van de belangengroep, zei dat 'Griffin had been urging the industry for years to move in this direction, arguing that suing people, many of them college students, is not the way to stop illegal downloading. Why not try a fee of this type and get something for music shared online, as opposed to the nothing that they [record companies] receive now. Griffin was right then, and he is right now'. De Electronic Frontier Foundation heeft het idee ook ondersteund, daarbij wel aantekenend dat het mogelijk moet zijn voor consumenten om de bijdrage niet te betalen. Blogger Michael Arrington van TechCrunch noemde Warner's plan 'a music tax on U.S. residents. The effects on innovation in music would be disastrous if such a scheme were ever to become reality. It's clearly good for the music labels, who are facing their imminent extinction. For everyone else, though, this is the worst possible thing that could happen'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.