Adobe en Microsoft in Web 2.0.

27 maart 2008

Adobe maakt een van zijn populairste applicaties via het web beschikbaar als Photoshop Express. De destopversie is echter nog steeds veel verder ontwikkeld en de webversie is dan eigenlijk ook niet daarmee te vergelijken. Met Photoshop Express kunnen gratis foto's worden bewerkt. De dienst, nog steeds een bèta, is voorlopig gratis te proberen. Het is de vraag of als het programma definitief is de dienst gratis blijft. Daar heeft Adobe zich nog niet over uitgelaten. Om de dienst wat aantrekkelijker te maken krijgt een gebruiker ook de beschikking over 2GB aan opslagruimte om foto's op te slaan. Het is mogelijk om foto's via Facebook, Photobucket en Picasa te verspreiden of als thumbnails op elke andere site te plaatsen. Adobe biedt het product in principe alleen in de Verenigde Staten aan, maar er wordt geen IP-check uitgevoerd en inchecken is dus vanaf elke plek mogelijk. Naast Adobe test ook Microsoft een nieuwe online-pakket dat als 'Project Albany' bekend staat. Albany combineert een aantal online diensten en pakketten van Microsoft. Project Albany zou onder andere bestaan uit een combinatie van Office, Office Live Workspaces, Windows Live Onecare en een aantal andere Windows Live-diensten. Microsoft heeft bevestigd dat een eerste gesloten bètaversie is gelanceerd, maar de deelnemers hieraan zijn door Microsoft tot geheimhouding verplicht.


Adobe laat via Photoshop Express een aantal eenvoudige fotobewerkingen, zoals rotaties, uitvoeren. Iets uitgebreidere bewerkingen, zoals het verwijderen van rode ogen, zijn ook mogelijk. Express biedt echter niet de functionaliteit van Photoshop CS3, waarop de webapplicatie is gebaseerd. Adobe gebruikte zijn eigen ontwikkeltool Flex om de applicatie te bouwen. Daardoor werkt de dienst op diverse browsers, die wel met de recentste flashsoftware moeten zijn uitgerust. Photoshop Express is niet het eerste initiatief van Adobe om software via het web aan te bieden: in 2007 lanceerde het in samenwerking met MTV en Photobucket de online videobewerkingsdienst Premiere Express. Microsoft wil, hoewel het softwarepakket (met uitzondering van Office) voornamelijk bestaat uit services en software voor online gebruik, het programma ook in de winkels verkopen. Over de prijs is nog helemaal niets bekend. Ook is ombekend welke onderdelen van Office in Project Albany zullen worden opgenomen. Mogelijk alleen Word, Excel en Powerpoint, met als welkome toevoeging Live Workspaces om online documenten te kunnen opslaan en delen. Het ligt in de bedoeling van Microsoft om uiteindelijk een volledige online versie van Office aan te bieden, maar voorlopig lijkt er voor een mix van online en offline services en software gekozen te zijn. Overigens was dit laatste al bekend, omdat Microsoft grote hoop heeft op het voortbestaan van de zelfstandige PC. Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve versie het licht zal gaan zien. Zolang mag Google met Google Docs zich nog veilig wanen.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.