Witte Huis: emails zijn echt weg, maar nog niet definitief

25 maart 2008

Zoals verwacht, heeft het Witte Huis de harde schijven waarop een groot aantal vermiste e-mailberichten waren opgeslagen, laten vernietigen. De kans dat de vermiste miljoenen mails teruggevonden worden is minimaal. In navolging van een uitspraak van de rechter dat het Witte Huis verplicht is e-mail te bewaren, heeft het orgaan duidelijk gemaakt hoe het omgaat met oude harde schijven. Jaarlijks wordt door het Witte Huis een derde van de harde schijven vervangen. Die schijven worden vervolgens naar een andere instantie gebracht, waar ze worden vernietigd. Een gedeelte van wat op de harde schijven staat wordt gemigreerd, maar, zo wordt erbij opgemerkt, dat geld niet voor alle gegevens en voor alle harde schijven. Het vernietigen van de harde schijven lijkt de directe oorzaak te zijn voor het feit dat talloze e-mails vermist zijn, waaronder vele uit kritieke perioden van het presidentschap van Bush. De leugens die het Witte Huis gebruikt heeft om te ontkennen dat de emails weg waren, worden nu wel heel erg pijnlijk, want deze procedure is routinematig en standaard en was dus al lang bekend. Het probleem is echter veel groter dan juist die vermiste emails. Een computerexpert omschreef het systeem dat wordt gebruikt in het Witte Huis onlangs voor een hoorcommissie van het Huis van Afgevaardigden als primitief en vond dat het risico op het permanent verdwijnen van e-mails groot was.


Het Witte Huis bekent dat een archiveringssysteem voor e-mail, waarvan de ontwikkeling in 2003 begon, nooit is afgemaakt. Eind 2006 werd het project geannuleerd. reden daarvoor was dat het in ontwikkeling zijnde archiveringssysteem niet zou kunnen samenwerken met Microsoft Exchange. Er wordt nog steeds niet aan een alternatief systeem gewerkt. Bij gebrek aan een dergelijk systeem (tegen de wet in, zoals wel mag worden gezegd!) werden de e-mails opgeslagen op servers van het Witte Huis. De harde schijven daarvan echter komen in de 'verversings-procedure' van de hardware van de IT terecht. Het Witte Huis blijft echter hopen: het stelt slechts voor een technisch probleem te staan en gaat er vanuit dat de zoekgeraakte e-mails nog niet definitief verloren zijn. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de vermiste e-mails. Mogen we zeggen tegen beter weten in ? 'The White House intentionally dismantled an effective system and replaced it with a primitive alternative that just didn't work', zo zegt Henry Waxman, voorzitter van het House Oversight and Government Reform Committee. 'It initiated its own study of missing e-mails in 2005 and now derisively attacks its own work as incompetent and grossly inaccurate'. Theresa Payton, Chief Information officer van Office of Administration van het Witte Huis geeft aan dat het Automatic Record Management System 'was a custom-designed application, and I understand that it was discovered that it just could not be effectively integrated withMicrosoft Exchange'. Waxman heeft recent een onderzoek van het Witte Huis uit 2005 openbaar gemaakt dat 473 dagen identificeerde waarop geen e-mails werden gearchiveerd. De zaak is aanhangig gemaakt door het National Security Archive en CREW (Citizens for Responsibility and Ethics in Washington). Meredith Fuchs, van het NSA, zegt dat het niet om een uniek probleem gaat. 'This has been endemic to the White House since my organization sued the Reagan administration, the first Bush administration, and the Clinton White House about their preservation of e-mails', zo zegt ze. 'The reality is that society has changed, electronic communications are what we're going to be doing for the foreseeable future, and it's time for the White House to catch up and be responsible'. Payton stelde voor de House Committee dat de regering Bush geprobeerd heeft een eigen Electronic Communications Records Management System te ontwikkelen, maar daarin niet is geslaagd. 'For several reasons, including the need for additional modifications, the identified performance issues, and projected costs, the deployment of ECRMS was canceled', zo stelde ze. Fuchs gaf in een reactie op deze uitspraak van Payton aan dat 'the White House has been ignoring a series of warnings about its e-mail system being at risk'. Het zijn niet alleen de e-mails waar het om gaat, zo zegt David Gewirtz, een analist en consultant. 'The broader question of the 103.6 million-plus e-mail messages that the White House may have sent though the Republican National Committee servers down at SMARTech in Chattanooga remains unexplored', zo stelt hij in een blog. En om helemaal diep in de zaak te duiken: Gewirtz heeft al een boek over de zaak geschreven: 'Where have all the emails gone ?' Voor de site bij het boek zie hier.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.