Geen goede week voor Microsoft

27 februari 2008

't Lijkt niet echt een goede week te worden voor Microsoft. Niet alleen dreigt het bedrijf opnieuw geconfronteerd te worden met een mega-boete van de Europese Unie, ook Google valt het bedrijf aan tijdens het ISO-beoordelingstraject van OOXML, het Microsoft XML-formaat voor interoperabiliteit, dat door de Office-applicaties van het bedrijf uit Redmond overigens (zoals al meer is benadrukt) alleen maar gelezen kan worden. Al eerder deze maand kondigde de EU aan de bedoeling te hebben Microsoft's gedrag te willen onderzoeken gedurende de poging van het bedrijf om OOXML goedgekeurd te krijgen door de ISO. Er is ook een botsing tussen de twee over de toewijding van Microsoft aan het bereiken en behouden van interoperabiliteit. Microsoft heeft onlangs haar commitment met open standaarden, portable gegevens en de open source community beklemtoond, maar de EU wil daarvoor nu toch wel eens degelijk bewijs zien in de acties van het bedrijf. En het blijft blijkbaar niet bij scepticisme. Volgens Bloomberg News is de EU van zins het softwarebedrijf een nieuwe boete van 900 miljoen euro op te leggen. Microsoft heeft eind januari al aangekondigd dat er een nieuwe boete zit aan te komen, dus het zal geen (of nauwelijks) structureel effect hebben op de aandelenkoers. Het laat wel zien dat de EU serieus is in het in het gareel brengen van Microsoft.


De boete heeft niets te maken met de lopende onderzoeken. Het is gebaseerd op Microsoft's falen om de overeenkomst met de EU uit 2004 na te leven. Het bedrijf heeft de optie om tegen een dergelijke boete in beroep de gaan, maar dat lost de problemen niet op. Er lopen onderzoeken tegen het bedrijf over de vraag of Office 2007, .Net en andere serverproducten wel volledig interoperabel zijn. De Europese Commissie heeft eveneens de bedoeling om de klacht van de webbrowserfirma Opera te onderzoeken dat Microsoft de browsermarkt tracht te beinvloeden via het besturingssysteem Windows. De EU bevestigt niet dat het een claim voor Microsoft aan het voorbereiden is, maar het is duidelijk dat ze verwacht dat Microsoft bewijs levert dat het de overeenkomst van 2004 naleeft. Woorden dat het niets verkeerd doet, zijn niet meer voldoende. De hoogte van de voorgenomen doet zend wel een heel duidelijk signaal. De Europese Commissie is duidelijk niet tevreden met Microsoft's acties tot nu toe, en ze is niet van plan het er bij te laten. Ze wil de resultaten zien die de Eurpese Commissie heeft geeist. Tegelijkertijd roept Google alle ISO lidstaten op om OOXML af te wijzen gedurende de lopende stemperiode, die sluit op 30 maart. Op de blog van het bedrijf wordt gesteld dat 'Microsoft's document format is redundant and has technical flaws'. Google stelt dat 'OOXML falls short of meeting interoperability requirements. … After further technical analysis of the specification along with all the additional data available on OOXML, Google believes OOXML would be an insufficient and unnecessary standard, designed purely around the needs of Microsoft Office. We join the ODF Alliance and many other experts in our belief that OOXML doesn't meet the criteria required for a globally-accepted standard'. Beide formaten (zowel OOXML als ODF) worden ervan beschuldigd teveel applicatie-specifieke functionaliteiten te bevatten, die problemen creeren voor derde-partij implementatoren. Aanhangers van ODF beklemtonen dat dat probleem bij ODF veel minder is, aangezien het formaat zich houdt aan algemeen geaccepteerde standaarden. Microsoft stelt 'that existing standards like ODF fail to provide support for many of the advanced features offered by Microsoft Office and cannot facilitate sufficient backwards compatibility with Microsoft's binary-based legacy document formats. Creating a new standard', zo zegt het bedrijf, 'is the solution that best serves existing Microsoft customers—a factor that is highly relevant since our productivity software is the most widely used'. Google heeft Microsoft opgeroepen om verbeteringen in ODF te eisen in plaats van een nieuwe standaard daarnaast te plaatsen. Overigens is met de uitspraak van Microsoft heel wat mis, als we de aanpassing van de specificatie lezen. Aangezien de volledige backwards compatibility uit de standaard gehaald wordt, en in een bijlage ondergebracht, is de uitspraak van Microsoft op zijn minst misleidend. Dat het bedrijf de standaard zelf niet heeft geimplementeerd in de eigen software is nog veel veelzeggender. OOXML is voor Office 2007 (en opvolgers) niet meer dan een 'alleen-lezen'-formaat, zodat concurrenten interoperabel kunnen zijn in de richting van Microsoft. Het bedrijf zelf veegt interoperabiliteit volledig onder de tafel, want Microsoft's Office-producten zijn dat bij uitstek niet. 'Google has also identified some key technical issues with OOXML that we consider important'. Het bedrijf 'criticizes OOXML's use of Windows-specific binary blobs for printer configuration data and we suggest adoption of the Adobe PPD instead'. Wat Google eveneens zorgen baart 'is the format's dependence on browser-specific features for HTML conversion, like Internet Explorer's VML. There are many such issues remaining in DIS 29500 (OOXML), even after ECMA's responses. Google does not feel that DIS 29500 is of sufficient quality to qualify as an ISO standard and we urge National Bodies to vote 'no' on the fast-tracking of this specification'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.