Google in pati

21 februari 2008

Internetbedrijf Google start samen met een non-profit kliniek een pilot, waarbij deelnemende patiënten via een Google-account hun medische gegevens kunnen inzien en bijhouden. De Cleveland Clinic heeft zelf al een eigen systeem in gebruik voor de ontsluiting van medische gegevens van meer dan honderdduizend patiënten. Een deel van deze groep heeft een uitnodiging gekregen om aan de pilot deel te nemen en beide partijen hopen van enkele duizenden patiënten toestemming te krijgen om hun gegevens van het Mychart-systeem van Cleveland Clinic over te brengen naar het medische testplatform van Google. De gegevens zijn beveiligd middels dezelfde inlogprocedure als de andere diensten van Google. Onbekend is nog of Google het dossier in de toekomst wil gebruiken om medische advertenties te kunnen slijten. Google ziet het aanbieden van medische dossiers als een logische stap, omdat het volgens het bedrijf naadloos aansluit op al die miljoenen zoekaanvragen over een ziekte of behandeling. De Cleveland Clinic staat zeer positief tegenover het initiatief van Google, omdat ze vindt dat patiënten altijd hun eigen medische gegevens moeten kunnen inzien (en eventueel aanvullen). Google treedt in de voetsporen van Microsoft die in oktober 2007 de Healthvault-dienst lanceerde voor online-patiëntendossiers.


De onderneming zal meer voer zijn voor al die privacy-waakhonden die vinden dat Google al veel te veel weet over de belangstelling en gewoonten van haar gebruikers, aangezien zoekopdrachten en email wordt opgeslagen. De kritiek leidde vorig jaar er al toe dat Google een nieuw privacysysteem introduceerde dat alle logs van zoekopdrachten na 18 maanden verwijderd. Het bedrijf heeft geen tijdplanning gegeven voor de introductie van de dossier-service, waarover al zeker twee jaar lang wordt gespeculeerd. Marissa Mayer, een van de topmensen van Google, heeft de verantwoording voor het project. Ze stelde onlangs dat de dienst in 2008 kon starten. Google zelf geeft echter geen commentaar; het bericht is verspreid door de Cleveland Clinic. 'We believe patients should be able to easily access and manage their own health information', zo zegt Mayer in een verklaring uitgegeven door de Cleveland Clinic. C. Martin Harris, Chief Information Officer van de Clinic, zegt dat zijn bedrijf samenwerkt met Google 'to create a more efficient and effective national health care system'. Pam Dixon, uitvoerend directeur van het World Privacy Forum is er niet echt gerust op. 'The third-party services are troublesome because they aren't covered by the Health Insurance Portability and Accountability Act, or HIPAA', zo zegt Dixon. 'HIPPA establishes strict standards that classify medical information as a privileged communication between a doctor and patient. Among other things, the law requires a doctor to notify a patient when subpoenaed for a medical record. That means a patient who agrees to transfer medical records to an external health service run by Google or Microsoft could be unwittingly making it easier for the government or some other legal adversary to obtain the information'. En als de gegevens niet beschermd worden door de HIPAA 'the information conceivably also could be used for marketing purposes'. Het is namelijk niet duidelijk hoe Google geld denkt te kunnen verdienen met deze dossierservice. Het bedrijf biedt soms ook nieuwe producten zonder advertenties om mensen een reden te geven om de Google-sites te bezoeken en zodoende het aantal bezoeken te vergroten. Hierdoor kan op lange termijn de winst toch positief worden beinvloed.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.