Twines: hoe online documenten te organiseren en terug te vinden

4 februari 2008

Veel tijd gaat verloren met het zoeken naar informatie in emailberichten, webpagina's, aantekeningen, nieuws, YouTube video's e.d. Een bedrijf in San Francisco, Radar Networks, test op dit moment een gratis, webbased applicatie, Twine, die wat secretariele hulp biedt bij het organiseren en terugvinden van documenten. Twine scant bijna alle electronische documenten op namen van personen, plaatsen, bedrijven of welk ander zoekcriterium dat het algoritme toelaat dan ook. En dan doet het programma iets ongebruikelijks: het tagt of markeert al de gevonden items automatisch in oranje en verplaatst ze eveneens naar een index aan de rechterzijde van het scherm. De index groeit met ieder document dat wordt bekeken als het programma onderwerpen toevoegt die het kan herkennen of afleiden uit de context van de documenten. Klanten hebben een individuele account op de website van Twine, waar ze URL's kunnen bewaren, maar ook anderssoortige informatie. Ze kunnen van die documenten en links verzamelingen ('twines') maken, ze kunnen die prive houden, maar ook delen in groepen met andere leden die gelijksoortige interesses hebben. Het is ook mogelijk om de 'twines' helemaal openbaar te maken, zodat iedereen ze kan raadplegen. In principe maakt een gebruiker van de software zijn eigen 'folksonomy'.


'For instance', zo zegt Nova Spivack, oprichter en CEO van Radar Networks, 'people planning a trip to Italy could send all the Google maps, articles and travel guide Web pages they are collecting to Twine. As each document is added, Twine automatically tags items and adds them to the database for the Italy trip, compiling an index with references to, for example, Pisa, Rome and Siena; Leonardo da Vinci, Napoleon and Dante; and the Holy Roman Empire, the Hapsburg family and St. Peter’s. The more documents that are added, the more numerous the references and the more links to related information'. Twine is gebaseerd op technologie bedoeld voor het zich ontwikkelende semantische web, een slimmer web waar zoekmachines de betekenis van woorden en zinnen in een document kunnen herleiden en zelfs routinematige vragen rechtstreeks kunnen beantwoorden. Twine's functionaliteiten hebben nogal wat enthousiasme teweeg gebracht onder vroege gebruikers, en er staan nu ongeveer 30.000 mensen op de wachtlijst om het uit te gaan proberen. 'We are gradually going to open up Twine to these 30,000 people and all of their friends during the next two months', zo zegt Spivack. De site zal gratis zijn voor de gewone gebruikers, al denkt Spivack aan 'premium content', aanvullende service en functionaliteiten, waarvoor gebruikers een maandelijks bedrag gaan betalen. Voor de rest wordt de site geexploiteerd door middel van reclame, die precies kan aansluiten bij de belangstelling van de gebruikers. Sarah Miller, een bibliothecaris aan de Illinois Wesleyan University in Bloomington, werd in november een testgebruiker van Twine, deels omdat zij en haar echtgenoot Ethan, die met zijn Ph.D. bezig is, een centrale plaats nodig hadden om alle documenten die ze met elkaar wilden delen over 'teaching and learning' kwijt te kunnen. 'If I save the URL of a Web page into my Twine account', zo zegt ze, 'Twine will skim the page and turn it into tags automatically. It’s a way to tie together things that my husband and I find over days, and months and years'. Twine heeft de optie dat mensen toestaat om hun eigen beschrijvende tags toe te voegen. 'But my tagging is inefficient', zo zegt Miller. 'Personal vocabulary changes. It’s difficult to be consistent'. Carla Thompson is het daar mee eens. Deze analist van een marketingonderzoek bedrijf in San Francisco, maakt maar al te graag gebruik van de geautomatiseerde indicering. 'I have a lot to do online during the day. I don’t have time for doing the tagging myself'. En ze is zeer tevreden over de resultaten van de gedetaillerde tagging. 'Once the items are tagged, I see many more connections than I’d realized were there'. Ze is eveneens geinteresseerd in de sociale netwerk-functionaliteiten van Twine. Ze neemt deel aan een groep die het semantische web bespreekt, en ze stelt dat de documenten die ze daardoor onder ogen kreeg uiterst nuttig waren. 'I hope to make the site a one-stop shop for learning about the semantic Web', zo zei ze. Spivack zegt dat 'he hopes that many people will use the site to pool information. The site is for connecting knowledge around interests, and having useful discussions, not just for socializing. Twine will soon be making recommendations. For instance, if you are planning a trip to Italy, it will start to make suggestions for related things to look at there'. Thompson is daarin ook zeer geinteresseerd. 'I like the idea of a smarter Web that can do more than show us a funny YouTube video or blog posting', zo zegt ze. 'The Web really does need more meaning and intelligence'.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.