Belangrijke archiefdocumenten niet veilig voor archivaris

29 januari 2008

Een archivaris werkzaam bij de staat New York heeft honderden documenten via eBay verkocht, waaronder een brief uit 1823 van de Amerikaanse vice-president John C. Calhoun en exemplaren van Davy Crockett Almanacs. De 54-jarige Daniel Lorello is aangehouden vanwege diefstal, bezit van gestolen goederen en fraude. Lorello bezweert dat hij onterecht beschuldigd wordt, maar hij heeft eerder wel een schriftelijke verklaring afgelegd dat hij al vanaf 2002 documenten steelt en doorverkoopt. De diefstal kwam aan het licht toen een oplettende amateur-historicus op eBay historische documenten werden aangeboden waarvan hij het vermoeden had dat die niet in particuliere handen konden zijn. Hij alarmeerde vervolgens de online veilingsite en de politie. Volgens zijn verklaring heeft Lorello alleen al in 2007 300 tot 400 documenten gestolen, waaronder dus de brief van Calhoun. Voor die brief werd op eBay meer dan $1.700 geboden. Wat Lorello niet wist was dat dat bod afkomstig was van de politie om hem uit de tent te lokken. Volgens Lorello werd hij gedwongen tot de diefstallen om in staat te zijn oplopende familieuitgaven te kunnen dekken. Ook een archivaris kan immers wel eens in de verleiding komen…


Lorello wordt ervan beschuldigd zeldzame documenten gestolen te hebben uit de New York State Library, zoals Davy Crockett Almanacs, Currier/Ives lithografieen en 'the 1865 railroad timetable for Abraham Lincoln's funeral train'. Het openbaar ministerie beweert dat hij voor tien duizenden dollars aan materiaal verkocht heeft, waarvan veel gebruikt werd om de credit card-schulden van zijn dochter terug te betalen. 'This crime is especially repugnant, because it's dealing with historic documents', zo stelt Attorney General Andrew Cuomo. 'It's literally stealing the legacy of the state of New York page by page'. Lorello was als archivaris en records manager werkzaam bij het Department of Education van de staat New York en stelde niet schuldig te zijn. Indien hij wordt veroordeeld kan hem dat op 25 jaar cel komen te staan. In een handgeschreven verklaring die door Cuomo werd vrijgegeven, schrijft Lorello dat hij 'more than 300 or 400 items in 2007 alone' gestolen heeft. 'I particularly liked artifacts associated with the Revolutionary, Civil and Mexican wars, World War I, black Americana and anything related to the Roosevelts and Jewish items'. Politiefunctionarissen vonden honderden documenten en voorwerpen in zijn huis. 'I took things on an as-needed basis to pay family bills, such as house renovations, car bills, tuition and my daughter's credit card problem', zo schrijft Lorello. 'I took many items last year because my daughter unexpectedly ran up a $10,000 credit card bill'. Hij verklaarde ook dat zijn 'theft increased after he learned that surveillance cameras were to be installed in the library'. Joseph Romito, een advocaat uit Virginia en amateur historicus, ontdekte Lorello's eBay account en zette de politie aan het werk. 'I wanted to identify the recipient of the letter', zo zegt hij. 'These kinds of items … represent the heritage of all Americans. I am gratified that I had some small part to play in it'. 'We're working on recovering those documents sold on eBay', zo stelt Cuomo. 'We're asking the traders to please check their collections'. Lorello, die al vanaf 1979 als archivaris werkzaam is bij de archieven in de New York State Library, is geschorst. Het is niet dat hij onvoldoende inkomen had: hij verdiende ongeveer $ 71.000 per jaar. Het is nog onduidelijk wat de verkoop van documenten hem heeft opgeleverd, maar Cuomo gaat ervan uit dat dat enkele tienduizenden dollars moet zijn.

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.