Het archiveren van SMS door netwerk providers

28 januari 2008

Miljoenen SMS-ers in de Verenigde Staten zullen vorige week even verbaasd hebben opgekeken van hun SMS-nieuws dat vermelde dat de burgemeester van Detroit, Kwame Kilpatrick, en een van zijn voornaamste adviseurs een grote hoeveelheid sexueel getinte SMS-jes naar elkaar hadden gestuurd, die bij toeval waren ontdekt. Zelf degenen die zich enkel met zakelijke en meer om het lijf hebbende SMS bezighouden zouden zich een vraag moeten stellen: Verdijnen SMS-jes, net als gewone gesprekken, of worden zij ergens permanent vastgelegd voor iedere mogelijke retrieval, net zoals e-mail ? Voor de standaard, op consumenten gerichte SMS-technologie is het antwoord duidelijk: ze verdwijnen. Maar blijkbaar was de technologie waar Detroit gebruik van maakte op een andere leest geschoeid. 'I think people can feel comfortable we're not storing information that can later be used against them', zo sprak Erica Sevilla, een woordvoerder van Verizon Wireless. 'Unless you have something stored on your phone or on a recipients' phone, it does not stay on our network for a long period'. AT&T bewaard SMS-berichten ' for up to 72 hours until delivery is successful', zo zegt Howard Riefs. 'If a message can't be delivered, it is removed from the system and can't be retrieved'. Een dergelijke politiek wordt ook door KPN gehanteerd, waarbij een gebruiker overigens nog de beslissing kan nemen om berichten langer te bewaren.


Kilpatrick en zijn buitenechtelijke vriendin moesten getuigen in een rechtszaak aangespannen door twee politiefunctionarissen die claimden ontslagen te zijn tijdens het onderzoek naar beweringen dat de burgemeester zijn beveiligingseenheid gebruikte om zijn buitenechtelijke escapades uit het publieke oog te houden (en/of, waarschijnlijk belangrijker, uit het oog van zijn echtgenote). Ze ontkenden beide een sexuele en/of romantische verhouding te hebben gehad in 2002 en 2003. Desalniettemin kregen de politiefunctionarissen bijna 8 miljoen dollar aan schadevergoeding toegewezen. De Detroit Free Press achterhaalde uit de 14000 SMS-berichten op de 'city-issued pager' van Kilpatrick's vriendin (die op basis van deze rapportage ontslag genomen heeft), dat het tegendeel het geval was. De SMS-dienst voor Detroit wordt geleverd door SkyTel. Dit bedrijf 'employs a technology called Narrowband PCS, including two-way paging, that rose and fell in the mid-1990s', zo stelt David Chamberlain, een analist van draadloze technologie bij In-Stat. 'SkyTel's device is more akin to e-mail than to text-messaging, and messages are stored. … SkyTel's contracts with corporations and governments say communications will be stored for legal reasons. Users of any technology should know that when using any device issued by an employer. There's absolutely no expectation of privacy with phones, e-mails, text messages or computers'. Hoewel veel mensen al tevreden zijn dat hun SMS-berichten niet permanent worden opgeslagen, dienen ze voorzichtig te blijven en op hun hoede als het gaat om electronische communicatievormen, zo zegt een woordvoerster van een online privacy-organisatie. 'The whole concept of data retention by third parties … is going to be the big privacy question over the next couple of decades', zo zegt Rebecca Jeschke van de Electronic Frontier Foundation. 'We trust so much of our communications and thoughts, even, to these third parties who are capturing this information and storing it in various ways. It's time for us to think about it'. En dat is een hele ware mededeling, want met alle Web 2.0 toepassingen worden er heel veel (persoonlijke) gegevens bij derde partijen als Google, Yahoo en Microsoft opgeslagen, zonder dat de 'eigenaar' van die gegevens (de persoon in kwestie zelf) daar greep en controle op heeft. Integendeel, die persoon in kwestie weet vaak niet eens wat het beleid is van het bedrijf waar zijn gegevens zijn opgeslagen. En het begrip 'eigenaar' blijkt vaak ook een iets andere betekenis te hebben dan de argeloze consument denkt….

Share This:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.